nieuws

Dua wil financieringsregeling voor ophaling kadavers herzien

nieuws
Vlaams landbouwminister Vera Dua wil de afspraken rond de financiering van het ophalen en vernietigen van kadavers herzien. Maar beweren dat de landbouwers voor alle kosten zullen moeten opdraaien, is voorbarig, klinkt het op het kabinet.
19 februari 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Vlaams landbouwminister Vera Dua wil de afspraken rond de financiering van het ophalen en vernietigen van kadavers herzien. Maar beweren dat de landbouwers voor alle kosten zullen moeten opdraaien, is voorbarig, klinkt het op het kabinet.

Voor de ophaling en de vernietiging van kadavers (dieren die verongelukt zijn of stierven op de hoeve) bestaat er al jaren een regeling tussen de Vlaamse overheid, het vernietigingsbedrijf Rendac en de landbouwers. Vorig jaar bedroegen de kosten zo'n 605 miljoen frank.

De afspraak bestaat erin dat de boeren een kwart van de kostprijs betalen (de kosten van het transport), de rest wordt door de overheid opgehoest.

Afgelopen vrijdag schreef Rendac aan de Boerenbond dat Dua hen had meegedeeld dat de 25/75-procent regeling voor 2001 niet zal doorgaan. "Dit zou dus betekenen dat de totale kost van 100 procent bij de producenten (lees: landbouwers, nvdr) komt te liggen", aldus Rendac-directeur Karel Vermassen in de brief. "Indien er inderdaad geen kostendekkende financiering wordt uitgewerkt, zullen wij verplicht zijn om de ophalingen vanaf 1 januari 2001 te factureren aan een forfaitair bedrag dat kan oplopen tot 8.000 frank per prestatie", luidt het.

De Boerenbond protesteerde tegen de aankondiging van Rendac bij minister Dua. De Agalev-minister stuurde inmiddels een reactie naar de Boerenbond waarin ze zegt dat ze het schrijven van Rendac aan de Boerenbond "beneden alle peil" vindt. De brief van Rendac is vooral bedoeld "om onenigheid te scheppen tussen de overheid en de landbouworganisaties", luidt het.

Dua benadrukt dat ze aan Rendac duidelijk had gemaakt dat ze de abonnementsgelden (het bedrag dat de boeren moeten betalen) voor 2001, net als het jaar daarvoor, op 25 procent houdt en dat er voor de overige 75 procent een oplossing moet gezocht worden. De minister wil immers de financieringsregeling herzien. Maar ze voegt er aan toe dat ze "op geen enkele manier, noch aan de landbouworganisaties, noch aan Rendac, formeel gesteld heeft dat de Vlaamse overheid de 75 procent niet zal betalen". Dat de herziening van de bestaande financieringsregeling voor de ophaling van kadavers op zich laat wachten, heeft te maken met de actuele BSE-crisis, aldus Dua.

De Boerenbond-leden gaan alvast morgen/dinsdag actie voeren voor de poorten van Rendac om te protesteren tegen de aangekondigde prijsverhoging door Rendac.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek