header.home link

Drone neemt oogstvoorspelling voor zijn rekening

11 februari 2021

Flanders Make heeft samen met het Proefcentrum Fruit een drone ontwikkeld die het aantal bloemen en vruchten op een stuk landbouwgrond kan tellen. Op die manier kan een razendsnelle oogstvoorspelling gemaakt worden.

drone-aardbeiteelt-flandersMake-1250

Drones kunnen volledig autonoom en met behulp van artificiële intelligentie tijdrovende taken overnemen die mensen vandaag de dag nog vaak manueel uitvoeren. Zo kan en drone ingeschakeld worden om met behulp van camera’s en sensoren vanuit de lucht objecten te tellen.

Dankzij nieuwe technologische ontwikkeling zoals slimme drones kunnen bedrijven diverse processen veiliger, sneller en efficiënter te laten verlopen. De vliegende robots kunnen immers volledig autonoom en met behulp van artificiële intelligentie (AI) tijdrovende taken overnemen die mensen vandaag de dag nog vaak manueel uitvoeren. Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, vertaalde deze technologie naar concrete toepassingen voor de landbouw en logistiek.

Aardbeien tellen vanuit de lucht

Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is erg interessant om vooraf concrete afspraken te maken met afnemers en om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid. Drones kunnen nu dankzij AI het aantal aardbeien vanuit de lucht tellen en de telers helpen om hun oogst op voorhand nauwkeuring in te schatten.

We zijn in staat het werkelijk aantal bloemen heel nauwkeurig te bepalen op basis van snel verzamelde dronebeelden

Rob Heylen - Onderzoeker Flanders Make

“Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld", vertelt Rob Heylen, onderzoeker bij Flanders Make. "Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en/of bloemen die zichtbaar zijn. Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijk aantal bloemen. Doordat we nu deze foutenmarge kennen, zijn we in staat het werkelijk aantal bloemen heel nauwkeurig te bepalen op basis van snel verzamelde dronebeelden."

drone-aardbeiteelt-flandersMake--computerbeeld-1250

Deze toepassing is ontstaan in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Zij deden al manuele tellingen van aardbeibloemen om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van 3 weken te voorspellen. “Dankzij de drone kan dat nu veel sneller”, aldus Heylen. “De AI maakt het mogelijk om het beeldmateriaal razendsnel te analyseren.”

Warehousedrone

Flanders Make ontwikkelde ook voor de logistieke sector een drone, die aan een waanzinnige snelheid van 4 meter per seconde door de rekken van een magazijn raast om de voorraad te tellen. “Zo kan in slechts enkele minuten tijd een volledige gang van een groot magazijn geïnventariseerd worden”, vertelt onderzoeker Jeroen Zegers.

De dronetoepassingen voor de landbouw en logistiek worden nu in de praktijk toegepast maar zijn mits een ‘hertraining’ van het algoritme ook toepasbaar in andere sectoren en op andere soorten objecten. “Bedrijven die een business cases hebben waarbij het interessant zou zijn om objecten automatisch te tellen vanuit de lucht, kunnen steeds contact opnemen met ons”, klinkt het.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Flanders Make

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek