nieuws

DRC wordt Kenniscentrum voor Duurzame Tuinbouw

nieuws
Veilingenkoepel LAVA meldt dat de herstructurering van de Dienst voor Residucontrole (DRC) is afgerond met de nieuwe naam 'Kenniscentrum voor Duurzame Tuinbouw'. Residucontrole blijft een belangrijk aandachtspunt. "Basisopdracht is een kwaliteitsvol product telen met aandacht voor voedselveiligheid", zegt directeur Raf De Blaiser.
29 juli 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Veilingenkoepel LAVA meldt dat de herstructurering van de Dienst voor Residucontrole (DRC) is afgerond met de nieuwe naam 'Kenniscentrum voor Duurzame Tuinbouw'. Residucontrole is een belangrijk aandachtspunt voor het kenniscentrum en voor de groente- en fruittelers onder het kwaliteitslabel Flandria. "Basisopdracht blijft een kwaliteitsvol product telen met aandacht voor voedselveiligheid", zegt directeur Raf De Blaiser.

In de milieuvriendelijke teelt van Flandria-producten vormen de advieskaarten van de Dienst voor Residucontrole voor de teler al jarenlang een belangrijke ondersteuning. "Een ruimer draagvlak voor de werking van deze wetenschappelijke vereniging moet samenwerking binnen de sector versterken in het belang van voedselveiligheid", verklaart LAVA, de coöperatie van zes groente- en fruitveilingen in België, de herstructurering van de dienst.

Bij de oprichting van de Dienst voor Residucontrole (DRC) in 1978 was het doel de tuinder een wettelijk kader aanbieden waarbinnen hij kan telen en hem de middelen geven om een gezond product op de markt te brengen. Professioneel teeltadvies en residucontrole moesten het vertrouwen in onze tuinbouwproducten versterken.

Wettelijke normen inzake residu's voor gewasbeschermingsmiddelen zijn ingewikkeld en ondergaan vaak wijzigingen. Bovendien legt de distributie zelf almaar meer extra normen op. "Voor tuinders is het onbegonnen werk om dit zelf allemaal op de voet te volgen. Daarom maken we jaarlijks voor alle Flandria-teelten de bekende DRC-advieskaarten en voorzien we in regelmatige updates. Als telers onze richtlijnen goed opvolgen, bestaat er geen risico op een overschrijding van het residu", verzekert Raf De Blaiser, directeur van het kenniscentrum.

Residucontrole blijft een belangrijk aandachtspunt voor de dienst én voor de Flandria-telers. “Ik ben ervan overtuigd dat de tuinbouw één van de best voorbereide sectoren is, gezien onze proactieve rol op vlak van gewasbescherming en contaminanten”, verklaart De Blaiser. “Onze activiteiten hebben bewezen dat onze milieubewuste slogans niet zomaar uit de lucht zijn gegrepen. Handel en consument mogen in Flandria-kwaliteit geloven.”

De activiteiten zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd en een herstructurering van DRC bleek nodig. De leden zijn nu producentenorganisaties met afgevaardigden in de raad van bestuur. Daarnaast zijn er adviserende leden: het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, Boerenbond en de Vlaamse overheid.

"Ons kenniscentrum beschikt over heel wat knowhow waar verwante sectoren mee van kunnen profiteren", denkt De Blaiser. "De industriegroentesector en de producentenorganisaties uit de fruitsector zijn welkom. Inzake voedselveiligheid en duurzaamheid moeten we niet concurreren, maar samenwerken."

Bron: Flandriamail professional

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek