nieuws

"Dioxine niet ontdekt door fout staal"

nieuws
Laboratorium TLR uit Rotterdam, het labo dat onder vuur ligt omdat zij geen dioxine vonden in een besmette partij maïs uit Oekraïne, denkt dat de maïsstalen uit Oekraïne omgewisseld zijn. Door een administratieve fout moest een nieuw staal opgestuurd worden. "Dat staal was wellicht van andere maïs afkomstig", zegt Harm Janssens van TLR.
17 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Laboratorium TLR uit Rotterdam, het labo dat onder vuur ligt omdat zij geen dioxine vonden in een besmette partij maïs uit Oekraïne, denkt dat de maïsstalen uit Oekraïne omgewisseld zijn. Door een administratieve fout moest een nieuw staal opgestuurd worden. "Waarschijnlijk is andere maïs onderzocht en niet de maïs die uiteindelijk is geleverd en de dioxinebesmetting van veevoeder heeft veroorzaakt", zegt Harm Janssens van TLR.

Laboratorium TLR denkt dat er stalen van maïs omgewisseld zijn. Daardoor is waarschijnlijk andere maïs onderzocht dan de maïs die uiteindelijk is geleverd en die de dioxinevervuiling van veevoeder heeft veroorzaakt. Het labo TLR uit Rotterdam ligt onder vuur nadat uit analyses van dit labo geen dioxine werd gevonden in de maïs, terwijl dit bij contra-expertise wel is aangetoond.

“Het originele monster is door de douane in beslag genomen omdat er een administratieve fout was gemaakt”, zegt technisch directeur Harm Janssens van TLR. ”Er is een nieuw staal opgestuurd waarin geen dioxine werd gevonden”. Deze week hebben we alsnog een staal maïs uit de bewuste boot onderzocht en daarin werden wel dioxine en PCB’s aangetroffen”. Het omstreden staal werd genomen door een vertegenwoordiger van de eerste koper van de maïs: Meunerie Liégeois uit Eijsden.

PCB’s zitten onder andere in condensatoren, transformatoren, maar ook in oude TL-lampen. Gezien het lage dioxinegehalte zal er in de vracht van 2.500 ton maïs ongeveer 50 gram PCB’s gezeten hebben, zegt Janssens.

Trusq, dat namens de veevoederbedrijven waakt over veilig veevoeder, laat nu alle voederstalen door een tweede labo testen. TLR heeft daar geen bezwaar tegen. "Dat is alleen maar gezond. Ik wist zelfs niet dat wij de enige analyse maakten. Maar ik vind het vreemd dat ze uitgaan van één analyseresultaat van een staal dat wordt opgestuurd door de verkoper. Bij aankomst in Rotterdam zou de maïs ook getest moeten worden, maar dat is niet gebeurd”, zegt Janssens.

Om te weten of de besmetting in Oekraïne is gebeurd of op de boot, laat Trusq ook stalen van de maïs, voordat deze in het schip is geladen, onderzoeken.

Op dit moment zijn nog dertig biologische leghennenbedrijven in Nederland geblokkeerd omwille van het gebruik van door dioxine vervuild veevoeder. Als uit onderzoek blijkt dat de eieren onder de norm blijven voor dioxine, dan worden de bedrijven weer vrij gegeven.
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek