"Dierlijke consumptie Belg op wereldniveau onhaalbaar"
nieuwsAls consumenten wereldwijd eenzelfde hoeveelheid dierlijke producten zouden verbruiken als de gemiddelde Belg, zouden veeteelt, visserij en viskweek driekwart van de totale productieve oppervlakte land en zee innemen. Dat stelt milieuorganisatie Ecolife op basis van eigen onderzoek. “Een sterke wijziging van ons voedingspatroon dringt zich op”, luidt de conclusie.
Ecolife analyseerde ongeveer 8.000 gegevens over nationale en mondiale veeteelt en visserij om de totale voetafdruk van dierlijke consumptie te berekenen. “Daarbij werd onder meer gekeken naar de import van veevoeders, het gebruik van vismeel in de veeteelt, de export van zuivelproducten en de hoeveelheid gras en voeders die Belgische landbouwdieren te eten krijgen.”
Volgens die berekening zouden dierlijke voedingsproducten een hogere ecologische voetafdruk hebben dan plantaardige alternatieven op basis van soja, peulvruchten, noten, zaden, algen en zeewieren. “Dierlijke productie vergt meer energie, landoppervlakte, eetbare biomassa en water. Verder zorgt veeteelt voor meer emissie van broeikas- en verzurende gassen, en is er de kwestie van overbemesting”, klinkt het.
Driekwart van de productieve zee- en aardoppervlakte zou nodig zijn opdat de hele wereldbevolking evenveel dierlijke producten zou kunnen consumeren als Belgen. “En het overige kwart zouden we al meteen nodig hebben om de CO2-emissies van de veeteelt en de visserij uit de atmosfeer te halen door bomen aan te planten. Er zou dus geen plaats meer over zijn om te wonen of om andere dingen zoals plantaardige voeding te produceren.”
Een wereldwijde consumptie van dierlijke producten naar Belgische maatstaven is volgens Ecolife dus niet alleen onwenselijk, maar ook onhaalbaar. “Een sterke wijziging van ons voedingspatroon dringt zich dus op”, klinkt het besluit.
Later deze week publiceert de afdeling Monitoring en Studie (AMS) van het Departement Landbouw ook een rapport met cijfers over de CO2-voetafdruk van Vlaamse veehouderijproducten.
Meer info: download het rapport 'De ecologische voetafdruk van consumptie van dierlijke producten in België'
Bron: Eigen verslaggeving/Belga