header.home link

Dierenwelzijnsprijzen belonen beste scripties over dieren

10 januari 2023

Voor het tweede jaar op rij worden de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen uitgereikt door Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport (N-VA). Deze scriptieprijzen belonen studenten die op een wetenschappelijke wijze met hun bachelor- of masterpoef bijdragen aan dierenwelzijn. Dit jaar worden de scripties van Jana Vanhoutte en Sofie Salden bekroond met elk 1.500 euro.

hond politiehond asielhond fluohond herderhond

“Aandacht voor dierenwelzijn is sinds een paar jaar bezig aan een opmars”, zegt Weyts. “Ook het hoger onderwijs heeft steeds meer oog voor dierenthema’s. Zo hebben de KU Leuven en de UGent samen de allereerste leerstoel Dierenwelzijn en -ethiek opgericht. Met de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen erkennen we het werk van beide studentes en stimuleren we toekomstige studenten om een bijdrage te leveren aan bestaande inzichten over het welzijn van dieren.”

Goed wetenschappelijk onderzoek rond dierenwelzijn willen we in de schijnwerpers zetten én een extra duwtje geven

Ben Weyts - Vlaams minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport (N-VA)

Dit jaar vallen Jana Vanhoutte en Sofie Salden in de prijzen. Als bachelorstudente in de agro- en biotechnologie aan de Hogeschool Vives richtte Jana Vanhoutte zich met haar onderzoek op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde hierbij een informatiebrochure op voor mensen die een hond adopteerden om verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen.

Sofie Salden werkte voor haar masterproef als studente in de dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent rond posttraumatisch disfunctioneel gedrag en emotionele stress bij werkhonden, zoals militaire honden of politiehonden. Het onderzoek draagt bij aan de kennis over posttraumatische stressstoornissen.

Uitgelicht
KU Leuven en UGent installeren voor de allereerste keer een leerstoel Dierenwelzijn en -ethiek. “De rol van het dier in de maatschappij wordt alsmaar relevanter”, zegt Vlaams...
17 augustus 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek