Dertien nieuwe landbouwgidsen voltooien KVLV-opleiding
nieuwsVorige week werd in vierkantshoeve Renwa in Horpmaal een diploma uitgereikt aan dertien landbouwgidsen die hun opleiding voltooiden bij KVLV-Agra. "Zij zijn klaar om het verhaal van de hedendaagse landbouwsector op een boeiende manier naar buiten te brengen", kondigde KVLV-voorzitster Carla Durlet aan. De landbouwgidsen zullen een actieve rol spelen in landbouweducatie en de brug slaan met het toerisme.
De land- en tuinbouwsector en het platteland staan meer dan ooit in de belangstelling van het brede publiek, luidde het op de persconferentie van KVLV in Horpmaal. "Landbouwers kunnen zelf bezoekers rondleiden op het bedrijf en uitleggen wat ze doen. Maar bezoekers gaan meer en meer een professionele rondleiding verwachten, wat vaak tijdrovend en moeilijk is voor de landbouwer", zegt nationaal KVLV-voorzitster Carla Durlet. "Daarom ziet KVLV daar een taak weggelegd voor erkende landbouwgidsen".
"In 2008 zijn de eerste 20 landbouwgidsen afgestudeerd na een opleiding in Lochristi en Geel. Nu worden aan dat lijstje nog 13 professionele gidsen toegevoegd", zegt Carla Durlet. De opleiding tot landbouwgids die KVLV-Agra organiseert, beantwoordt aan de normen van Toerisme Vlaanderen en past binnen de visie van KVLV. "Wij willen er zijn voor boerinnen en tuinsters die meer dan ooit beseffen dat ze zich moeten openstellen voor de samenleving. Voor hen kan de opleiding een verbreding van hun job betekenen met een meerwaarde voor henzelf, voor hun bedrijf en voor de samenleving", aldus Durlet.
Naast de studie van land- en tuinbouw in al zijn facetten, kwamen tijdens de cursus ook andere aspecten aan bod zoals bedrijfsvoering, landschapsherkenning, imagebuilding en het spreken voor een groep. Bedoeling is dat de nieuwe landbouwgidsen als ervaringsdeskundigen een actieve rol zullen spelen in landbouweducatie en tegelijk de brug slaan met de toeristische markt.
"Landbouwgidsen moeten een corridor vormen tussen toerisme en landbouw", zegt Katrien Van Ginderachter van Toerisme Vlaanderen. "Vandaag is het ontzettend belangrijk dat gidsen de bezoeker een beleving kunnen aanbieden. Bezoekers zijn minder geïnteresseerd in een klassieke wandeling, ze willen zien, horen, voelen, proeven en ruiken wat er leeft".
Bron: Het Belang van Limburg