Deprez voorspelt lage prijzen groenten en fruit in 2010

Univeg is de jongste jaren fors gegroeid dankzij overnames, maar last op dit ogenblik een adempauze in. "2009 en 2010 worden jaren van consolidatie", verklapt oprichter Hein Deprez. "De crisis zet druk op de sector. In 2011 zullen we zien hoe alles uitkristalliseert". Bij Univeg verwacht men dat ook volgend jaar de prijzen voor groenten en fruit laag zullen zijn.
2 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Univeg is de jongste jaren fors gegroeid dankzij overnames, maar last op dit ogenblik een adempauze in. "2009 en 2010 worden jaren van consolidatie", verklapt oprichter Hein Deprez. "De crisis zet druk op de sector. In 2011 zullen we zien hoe alles uitkristalliseert". Bij Univeg verwacht men dat ook volgend jaar de prijzen voor groenten en fruit laag zullen zijn.

"De Europese groente- en fruitsector kampt met prijsdalingen van tien tot vijftien procent tegenover vorig jaar. Het productievolume groeit, maar de prijs gaat naar beneden", zegt Deprez. "Veel producenten hadden zich op groeiende afzetmogelijkheden in Rusland gericht, maar door de ineenstorting van de gas- en olieprijzen is de Russische import sterk teruggevallen. Intussen blijft de markt met de toegenomen volumes zitten".

"Ook 2010 zal een jaar van lage prijzen zijn", gaat Deprez verder. "Producenten van groenten en fruit zijn daarvan het grote slachtoffer. 2009 was al catastrofaal voor de tuinbouw in België en Nederland. Die lage prijzen zijn niet houdbaar. Er komt een uitzuivering van de sector, waarna de prijzen opnieuw zullen stijgen".

Univeg zelf leidt volgens Deprez niet onder de crisis. "Wij zijn een van de weinige bedrijven in onze sector die op de klant en de markt focussen. We kijken eerst naar wat de consument wil en dan naar de producten die nodig zijn. Zo krijg je altijd je producten door het verkoopsysteem. Veel concurrenten doen het omgekeerde en blijven dan ook met producten zitten van zodra de markt keert, of ze moeten snel nieuwe afzetmarkten zoeken", luidt het.

Of Deprez er nog altijd mee kan leven dat Rudi De Becker zijn job als gedelegeerd bestuurder heeft overgenomen? "Het is soms moeilijk om zo’n stap te zetten, maar het is in het belang van het bedrijf. De Becker heeft veel ervaring met het sturen en organiseren van bedrijven. Hij kan ook ons jonge en talentvolle managementteam coachen. Het is nog te vroeg om hen alleen het bedrijf te laten leiden".

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek