Demir maakt komaf met peuken en vuur in de natuur

Het rook- en vuurverbod, dat eerder gold vanaf code geel, wordt nu permanent ingevoerd in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. “Brandgevaar speelde ons al parten. Dat zal gezien de klimaatverandering in de toekomst niet anders zijn”, zegt omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA).

2 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 2 september 2021 11:55
Lees meer over:
brandgevaar-peuk-sigaret-natuur-1280

Sinds juni was het al verboden om in Vlaamse bos- en natuurgebieden nog te roken of vuur te maken bij risicocodes geel, oranje of rood, wanneer er dus een verhoogde kans is op brandgevaar. Vlaams minister van Omgeving en Natuur Zuhal Demir wilde een stap verder gaan en kreeg steun van de regering om het algemene verbod wettelijk vast te leggen. Dat zal het hele jaar door gelden en maakt ook de handhaving ervan eenvoudiger.

“De voorbije jaren zagen we enerzijds al wat de droogte allemaal teweeg kan brengen. Brandgevaar en zelf effectieve brandhaarden, speelden ons parten. Dat zal gezien de klimaatverandering ook in de toekomst niet anders zijn”, verdedigt ze haar beslissing. “Anderzijds zijn sigarettenpeuken op de grond ook in onze natuurgebieden schering en inslag, met alle gevolgen van dien. Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen.”

Het permanent verbod houdt wel rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen voor kampvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.  

Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

Helft van zwerfvuil zijn peuken

Uit een onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, blijkt dat 49 procent van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. “In gewicht spreken we natuurlijk over minder dan de helft, maar zelfs dan blijft de impact groter dan je je kan voorstellen. Met 3,4 g filtergewicht per pakje sigaretten, spreken we over naar schatting 845.000 ton peuken dat jaarlijks wereldwijd in de wijde natuur terechtkomt”, stelt Demir. Een lastige bijkomstigheid: dit kleine type zwerfvuil glipt vaak door de mazen van het net en blijft voor meer dan 60 procent liggen, ook na een intensieve opruimactie. Dat heeft gevolgen voor verschillende plant- en diersoorten.  

“Bij mooi zomerweer is het natuurlijk leuk om in onze natuur te vertoeven en om onze bossen op te zoeken”, besluit de minister. “Maar lange periodes van droogte zullen steeds vaker voorkomen, met een verhoogde kans op brandgevaar tot gevolg. De taferelen in Kalmthout of Brecht hebben ons geleerd dat de kleinste vonk een natuurramp met gigantische schade kan veroorzaken. Dat moeten we in de toekomst kosten wat het kost voorkomen. Een algemeen rook- en vuurverbod is dan ook de enige correcte maatregel en een kwestie van gezond verstand.”   

De decreetswijziging van de Vlaamse regering ligt nu voor advies voor bij de Minaraad en de Raad van State en gaat dit najaar definitief van kracht. 

Minstens tien jaar tijd nodig om natuur te herstellen na brand in Brecht
Uitgelicht
Het zal minstens tien jaar en vijf miljoen euro vergen om de zwaar beschadigde natuur op en rond het militaire domein van Brecht te herstellen. Dat maakte Vlaams minister van...
1 juni 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek