De troef van dichtbij: een blik op de korte keten

nieuws

Hoewel de Week van de Korte Keten officieel pas vanaf 18 mei loopt, gaven Jo Brouns en Inge Moors donderdag al het startschot in de hoevewinkel van Asperges Hertenveld in Bilzen. “We willen de frequentie van aankopen in de korte keten verhogen”, klinkt het bij de minister van Landbouw.

17 mei 2024 Yer Hanssens
Lees meer over:

Dit jaar zal het de zevende keer zijn dat de korte keten gedurende een week extra in de kijker wordt gezet met tal van activiteiten. Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg, is blij met het initiatief: “In de provincie Limburg zetten we al jaren in op de promotie van hoeve- en streekproducten. De Week van de Korte Keten zorgt ervoor dat de producenten zichtbaarder worden en dat de drempels voor de consumenten verlagen.”

Vlaming apprecieert lokale verkoop

Onder de korte keten kunnen veel initiatieven worden teruggebracht: van boerenmarkten  tot hoevewinkels en automaten, maar ook CSA- en zelfplukboerderijen dragen bij aan de verbondenheid met de productie. Door rechtstreeks bij de producent te kopen, weten we waar het product vandaan komt en krijgen we het gevoel er een eerlijke prijs voor te betalen.

brounsNB

De Week van de Korte Keten is een begrip. Ongeveer de helft van de Vlamingen kent het. We willen eraan verder bouwen en de frequentie van aankopen verhogen

Jo Brouns - Minister van Landbouw

De korte keten wint aan bekendheid. Eén op de zeven Vlamingen gaat al eens langs bij een hoevewinkel en doet dit gemiddeld zo’n tien keer per jaar. Dat blijkt uit een studie van iVox in opdracht van VLAM. Bovendien zegt 56 procent van de ondervraagden in de toekomst vaker rechtstreeks bij de producent te zullen kopen.

Motivatie en hindernissen

Een nieuwe enquête van Agentschap Landbouw en Zeevisserij (in samenwerking met VLAM, Steunpunt Korte Keten en ILVO) bij 3.271 Vlaamse landbouwers legt enkele trends en drijfveren bloot. Zo doen korteketenbedrijven vaker aan biologische landbouw en zijn aardappelen, groenten en fruit de meest verkochte producten. Het zijn bovendien vooral tuinbouwbedrijven die actief zijn in de korte keten.

De populariteit onder landbouwers komt vooral door de herwaardering van de stiel. Omdat ze rechtstreeks in contact komen met de consumenten, kunnen ze met passie over hun bedrijf vertellen en hebben ze het gevoel de burger te informeren over het belang van de sector.

Toch staat niet elke producent te springen om mee te doen aan lokale verkoop. Redenen daarvoor zijn onder meer de complexe wetgeving, bijkomende administratie, en problemen met vergunningen. Maar het belangrijkste struikelblok is de rendabiliteit van zo’n tak, omdat die natuurlijk extra arbeid vereist.

Al blijkt het merendeel van de korteketenproducenten tevreden over de winstgevendheid. Een afname in verwerkingskosten speelt hier een grote rol, maar ook het feit dat de landbouwer nu zelf de prijszetter is. Zo ligt het prijsverschil bij aardappelen vier keer hoger dan bij reguliere verkoop. Voor kaas en yoghurt verdubbelt de prijs, terwijl bij melk en aardbeien nauwelijks verschil wordt gemerkt.

De Week van de Korte Keten gaat door van 18 tot 26 mei en wordt georganiseerd door de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, VLAM en het Steunpunt Korte Keten. Meer informatie kan je vinden op www.weekvandekorteketen.be. Wie op zoek wil naar initiatieven in de buurt, kan terecht op www.rechtvanbijdeboer.be. Daar vind je 1.694 verkooppunten, waaronder 746 hoevewinkels en 271 automaten.

Week van de Korte Keten: Cera lokt duizenden leden naar boer om de hoek
Uitgelicht
De Week van de Korte Keten gaat dit weekend officieel van start. De financiële coöperatie Cera heeft dit jaar 5.000 waardebonnen voor korteketenproducenten aan de man gebracht...
16 mei 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek