Danone haalt Nutri-Score van drinkyoghurts na aanpassing algoritme
nieuwsZuivelbedrijf Danone gaat de Nutri-Score niet langer afficheren op drinkyoghurts. De Franse multinational neemt die beslissing nadat het algoritme van Nutri-Score werd veranderd. In ons land is ook de sectorfederatie van de Belgische zuivelindustrie BCZ niet te spreken over de aanpassingen die gebeurden. De Europese voedingswaakhond Foodwatch noemt de beslissing van Danone dan weer “onacceptabel”.
Danone als pionier
De Nutri-Score, die in verscheidene Europese landen waaronder België wordt gebruikt, geeft door middel van een kleur en een letter aan hoe gezond een bepaald product is binnen een bepaalde productgroep. Daarbij staan donkergroen en de letter A voor de beste voedingswaarde en rood en de letter E voor de slechtste. Welke Nutri-Score een product krijgt, wordt bepaald met een algoritme van het Franse Nutritional Epidemiology Research Team. Dat algoritme koppelt positieve eigenschappen zoals het gehalte aan eiwit, vezels en groenten aan negatieve eigenschappen zoals het gehalte aan energie, suikers en verzadigd vet. Bedrijven brengen het Nutri-Scorelabel vrijwillig aan op hun producten.
Danone was één van de eerste bedrijven die de score op hun producten aanbrachten, benadrukt de voedingsreus. Maar sinds het algoritme veranderd is, valt drinkyoghurt zoals frisdrank in de categorie dranken. Voor Danone gaat het om de drinkbare zuivel- en plantaardige producten van de merken Actimel, Activia, Alpro, Danette, Danio, Danonino en HiPRO.
Doordat drinkyoghurt nu in de categorie frisdranken valt, geeft dit een verkeerd beeld van de voedingswaarde van de drinkbare zuivel- en plantaardige producten, meent Danone. Bovendien krijgen levensmiddelen met een gelijkaardige nutritionele samenstelling zo een andere score. Een HiPRO om te drinken krijgt Nutri-Score C, terwijl een HiPRO om te lepelen Nutri-Score A behoudt. Daarom verwijdert Danone vanaf september de Nutri-Score geleidelijk van de drinkbare zuivel- en plantaardige producten.
Het is betreurenswaardig en choquerend dat een bedrijf de Nutri-Score opgeeft als de uitslag niet bevalt
Nutri-Score à la carte
De uitvinder van de Nutri-Score en professor voeding aan de Parijse universiteit Sorbonne, Serge Hercberg, noemt het "betreurenswaardig en choquerend" dat een bedrijf de Nutri-Score opgeeft als de uitslag niet bevalt. "Voor Danone lijkt de Nutri-Score à la carte", zegt ook de voedingswaakhond foodwatch France, een vzw die voortkomt uit het Duitse foodwatch, dat in 2002 opgericht werd door de voormalige Greenpeace-directeur Thilo Bode. De organisatie zet zich naar eigen zeggen in voor het recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel.
Het algoritme dat Danone betwist, "werd gevalideerd door een comité van onafhankelijke wetenschappers die belast werden met de actualisering ervan, met als enige doel duidelijkere en eerlijkere informatie te verstrekken aan consumenten", benadrukt foodwatch France in zijn reactie. "Het is onacceptabel dat Danone besluit om op de Nutri-Score terug te komen omdat producten van bepaalde merken minder goed zouden scoren", zegt Audrey Morice, campagneleider bij foodwatch France. "De Nutri-Score is ontworpen om consumenten te helpen duidelijkere keuzes te maken. Waarom zou je hen die informatie onthouden, tenzij om een merkimago te beschermen ten koste van hun gezondheid? Laat Danone je niet wijsmaken dat het om de gezondheid van consumenten geeft."
In ons land is eenzelfde geluid te horen bij Testaankoop. "Wij betreuren ten zeerste dat Danone aan cherry picking doet en enkel de Nutri-Score vermeldt wanneer die het goed uitkomt", stelt de consumentenvereniging. "Het is duidelijk dat Danone zijn economische belangen boven de volksgezondheid stelt, ondanks wat ze ons wil doen geloven met haar ambitie om 'zoveel mogelijk mensen gezondheid te brengen via voeding'", aldus woordvoerder Laura Clays. Testaankoop vraagt zich af of de keuze in lijn is met de procedure zoals die beschreven staat op de website van de FOD Volksgezondheid. Die bepaalt dat, als een bedrijf ervoor kiest de Nutri-Score toe te passen op een submerk, het bedrijf de Nutri-Score moet toepassen op alle producten in dat submerk. Dat zal Testaankoop aankaarten bij de FOD.
Toch blijft Danone naar eigen zeggen "de invoering van interpretatieve voedingswaarde-etikettering op Europese schaal steunen, die wetenschappelijk onderbouwd is, gemakkelijk te begrijpen is voor consumenten en het mogelijk maakt om voedingsmiddelen te vergelijken".
We eten geen nutriënten, maar voedingsmiddelen. Een holistische benadering van de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen is nodig
"Nutri-Score is restrictief systeem"
Ook de Belgische zuivelsector hekelde eerder al het algoritme dat achter de Nutri-Score zit. “Wij ondersteunen de initiatieven die worden genomen om consumenten aan te zetten tot gezondere consumptiepatronen”, zegt Lien Callewaert, directeur van BCZ. “Het is echter wel belangrijk dat elk initiatief wetenschappelijk onderbouwd is en dat de consument ook daadwerkelijk aangezet wordt tot gezondere voedingspatronen.”
Volgens BCZ worden de gezondheidsvoordelen voor melk en zuivel vandaag onvoldoende meegenomen in de Nutri-Score. “Het is een restrictief systeem waarin een aantal positieve elementen en een aantal negatieve elementen in de balans worden gelegd. Maar we eten geen nutriënten, maar voedingsmiddelen. Een holistische benadering van de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen is dus nodig. Zeker voor nutriëntdense voedingsmiddelen, zoals melk en zuivel, blijkt deze reductionistische aanpak de gezondheidsvoordelen niet te valoriseren”, stelt Callewaert.
De Belgische zuivelsector is van mening dat dit zorgt voor tegenstrijdige boodschappen naar de consument. “Dat moet ten alle tijden vermeden worden, willen we consumenten net aanzetten tot die gezondere voedingspatronen”, klinkt het. BCZ pleit daarom voor een geharmoniseerd Europees nutritioneel etiketteringsschema dat de volledige nutritionele rijkdom en gezondheidseffecten van producten in rekening brengt.
Ook elders in voedingssector klinkt kritiek
Niet alleen in de zuivelsector is er kritiek over de Nutri-Score. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, zegt voorstander te zijn van een Europees geharmoniseerd systeem dat gebaseerd is op wetenschap en begrijpelijk is voor de consument, maar moet tegelijk vaststellen dat het nieuwe algoritme vragen oproept. Zo zijn Unesda, de Europese frisdrankenfederatie, en de Belgische sectorfederatie VIWF kritisch over het feit dat dranken die geen suiker bevatten Nutri-Score C kunnen krijgen. De Europese bakkersfederatie ABI en de Belgische Federatie van grote bakkerijen (FGBB) stellen onder meer aan de kaak dat wit en bruin brood dezelfde lage Nutri-Score krijgen.

Bron: Belga / eigen berichtgeving