CurieuzeNeuzen-project gaat hitte en droogte in Vlaamse tuinen onderzoeken

CurieuzeNeuzen heeft dit weekend een nieuw burgeronderzoek gelanceerd naar de hitte en droogte van Vlaamse tuinen in de zomer. Universiteit Antwerpen en de krant De Standaard, die achter het project zitten, zoeken 5.000 burgers, aardappeltelers, scholen, bedrijven en gemeentes die een sensor willen plaatsen om de hitte en koolstofopslag te meten.

24 januari 2021  – Laatste update 24 januari 2021 17:56
Lees meer over:
tuin-grasmaaier-1250

Wetenschappers zullen met de data aan de slag gaan om te onderzoeken waarom sommige plekken beter bestand zijn tegen de hitte en de droogte dan andere. "Zo kunnen we leren hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers, hoe we ervoor zorgen dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf, en hoe we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter wapenen tegen de droogte", klinkt het.

CurieuzeNeuzen in de Tuin moet een haarscherpe hitte- en droogtescan van Vlaanderen opleveren

Rol voor tuinen, aardappelvelden en natuurgebieden

Concreet willen de wetenschappers documenteren hoeveel koolstof er is opgeslagen in Vlaamse tuinen. Planten nemen een kwart van alle CO2 die we uitstoten, weer op uit de atmosfeer. Een deel van die CO2 komt in de bodem terecht, via de wortels of dood plantenmateriaal. Hoe meer koolstof in de bodem, hoe efficiënter de natuur ons helpt bij het tegengaan van klimaatverandering. Via een bodemstaal van de 4.400 deelnemende Vlamingen kan het koolstofgehalte geanalyseerd worden.

In het project wordt ook een luik landbouw voorzien. “Door meer koolstof in de bodem op te slaan, kan de landbouw een deel van de oplossing zijn”, stelt Filip Meysman, professor biogeochemie aan de UAntwerpen. Bij 500 aardappeltelers wil onderzoekstinstelling VITO de verschillen in droogte en koolstofopslag in kaart brengen. Het gaat om zowel gangbare als biologische bedrijven. “Aardappelen zijn een droogtegevoelig gewas en een belangrijk Vlaams exportproduct. De inzichten die daaruit voortvloeien, kunnen van onschatbare waarde zijn om akkerbouwers en groentetelers beter te wapenen tegen droogte en hitte”, klinkt het.

De inzichten kunnen van onschatbare waarde zijn om akkerbouwers en groentetelers beter te wapenen tegen droogte en hitte

Filip Meysman - Professor biogeochemie (UAntwerpen)

Daarnaast komen er ook 50 meetpunten in natuurgebieden, in samenwerking met Natuurpunt. “Die spelen een cruciale rol in de afkoeling van onze steden en woonzones”, aldus Meysman. “We gaan natuurgebieden nabij de stad vergelijken met gebieden verder op de buiten, om te zien hoe goed hun aircofunctie werkt. We vermoeden dat het verkoelende effect in natuurgebieden dicht bij de stad groter zal zijn.”

Kandidaat?

De metingen zullen zes maanden duren, van 3 april tot 2 oktober 2021. Mensen die willen deelnemen, kunnen zich tot en met 14 februari inschrijven op www.standaard.be/curieuzeneuzen. "Alle tuinen, groot of klein, in de stad of op het platteland, kunnen een meerwaarde zijn. Iedereen met een centraal gazon of grasperk van minstens 2 meter in diameter kan zich kandidaat stellen", zegt Meysman.

Tijdens het project zal een interactieve stippenkaart op de site van De Standaard de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen.

Drie jaar geleden onderzocht een CurieuzeNeuzen-project de luchtkwaliteit aan de voorgevel van huizen. Aan dat project namen 20.000 Vlamingen deel. Uit het onderzoek bleek dat in een derde van de Vlaamse gemeenten de Europese normen met betrekking tot luchtvervuiling worden overschreden.

Bron: Belga / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek