Crevits sluit verbreding Schipdonkkanaal nog niet uit
nieuws“Ik weiger mij nu al uit te spreken over de verbreding van het Schipdonkkanaal. Er lopen momenteel nog steeds onderzoeken naar de impact op de waterspiegel en naar het probleem van verzilting”, stelt Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits. Ze deelt de bezorgdheid van Boerenbond en Natuurpunt over de verbreding, maar wil nog geen beslissing te nemen zolang de definitieve resultaten niet klaar zijn.
Eerder deze week riepen Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Boerenbond de Vlaamse regering op om het project af te blazen. Zij zijn van mening dat een verbreding er voor zal zorgen dat de huidige waterproblemen vergroten. Bovendien worden de kosten ervan onderschat en heeft het een te grote impact op de natuur en landbouw rond het Schipdonkkanaal.
Volgens de minister moet er niet alleen in termen van bedreigingen worden gedacht, maar ook in termen van kansen. “De verbreding bepaalt voor een stuk de toekomst van de haven van Zeebrugge. We moeten er voor zorgen dat we binnen twintig jaar niet zeggen: jammer dat we die trein hebben laten passeren zonder er eerst goed over na te denken”. Daarom wil ze de bijkomende studies afwachten die wellicht binnen drie tot vier weken klaar zullen zijn.
Ondertussen heeft ook de lokale CD&V in Damme haar standpunt bepaald over de plannen voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. "Op basis van de momenteel beschikbare gegevens is CD&V Damme geen voorstander van de verbreding van het Schipdonkkanaal", zegt burgemeester Dirk Bisschop. "Er ontbreekt ondermeer een positief effect voor de Damse leefgemeenschap". Het standpunt is besproken door de CD&V-mandatarissen maar niet gestemd.
De Damse CD&V heeft het dossier grondig bestudeerd en kreeg enkele dagen geleden uitleg van partijgenoot Hilde Crevits. Zij kwam de lokale politici vertellen dat het Plan-MER en de verziltingstudie nog voor het eind van de maand worden afgerond. De eco-hydrologische studie zou in het najaar worden voltooid. Daarna is een actualisatie van de kosten-baten-analyse noodzakelijk en moet er nog een project-MER worden opgemaakt. Voor dat laatste document moet op een jaar tijd worden gerekend.
"Wij wijzen erop dat Damme zich steeds inschikkelijk en positief heeft opgesteld voor de ontsluiting van de haven langs de weg. De omvorming van de N49 en de realisatie van de AX/A11 gebeurt voor een aanzienlijk gedeelte op Dams grondgebied, met onteigeningen en hinder door de aanleg van langswegen tot gevolg", vertelt burgemeester Dirk Bisschop.
"Momenteel wordt vooral de verbreding van het Schipdonkkanaal geviseerd als zaligmakende oplossing", gaat burgemeester Dirk Bisschop verder. "Wij in Damme zijn van oordeel dat de alternatieven zoals de aanpassing van het kanaal Oostende-Gent in Brugge en de estuaire vaart eerst moeten worden bekeken. Momenteel moet Damme vooral de hinder slikken van de Brugse haven terwijl de baten voor Brugge zijn".
De CD&V in Damme ziet momenteel geen meerwaarde voor de gemeenschap in de verbreding van het kanaal. "We riskeren daarentegen landschapspollutie, minder vlotte verbindingen tussen de dorpskernen, verzilting van de landbouwgronden, een gebrekkige afwatering en een vermindering van onze toeristisch-recreatieve waarde", luidt het.
Actief deelnemen aan de protestacties tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal zal CD&V Damme niet. "We hebben vorig jaar logistieke steun verleend bij de Kanaalfeesten van 't Groot Gedelf en we zullen dit jaar hetzelfde doen. Maar aan het stadhuis komt er geen spandoek tegen de verbreding", besluit Dirk Bisschop.
Bron: Het Nieuwsblad/Belga