"Een groene zoen voor je buurt": Ferm start campagne om voortuinen te ontharden
nieuwsVlaamse vrouwenorganisatie Ferm lanceert een campagne om voortuinen te ontharden en groener te maken. De initiatiefnemers maken zich naar eigen zeggen zorgen om de waterstress waarmee Vlaanderen kampt en de gevolgen van de klimaatverandering. Uit een studie van het Kenniscentrum Tuin+ van de Erasmus Hogeschool Brussel blijkt dat acht op de tien ondervraagden geloven dat ontharding van voortuinen kan bijdragen aan klimaatdoelen.
Campagne
Ferm roept met zijn nieuwe campagne Vlamingen zo veel mogelijk op om de voortuinen te ontharden. Nu is de voortuin in veel straten louter een grijze parkeerplaats en daar wil de organisatie verandering in brengen. “Vandaag trappen we in Glabbeek onze campagne 'Een groene zoen voor je buurt' af”, zegt directeur van Ferm Monique De Dobbeleer. Om die ‘groene zoen’ te bekomen, wil de organisatie mensen aanzetten om hun voortuin te ontharden en er een fijne plek van te maken. Volgens de organisatie zijn er naast esthetische redenen bovendien ook meerdere zinvolle redenen om de voortuin te ontdoen van steen of beton.
Ontharding
“Vlaanderen telt veel tuinen die samen ruim 12 procent van de oppervlakte bestrijken. Die kostbare grond inzetten is een deel van de oplossing tegen wateroverlast, waterschaarste en de afnemende biodiversiteit. Groenere voortuinen maken onze straten leefbaarder, mooier en socialer. Dat is ook belangrijk voor het welzijn van buurtbewoners”, aldus De Dobbeleer. Een groenere voortuin slaat ook meer water op, zeker als er een boom staat. "Het wortelnetwerk werkt als een spons, waardoor te tuin minder bewaterd moet worden", zegt Wim Collet, docent aan de Erasmus Hogeschool. “Het is een positieve oproep zodat we in de toekomst de bloemetjes en de bijtjes nog in de voortuinen kunnen hebben. Wij leveren tuinplannen aan, en zorgen ook op technisch vlak voor de ondersteuning”, vertelt de Ferm-voorzitter aan Het Nieuwsblad.
Volgens het onderzoek is het onthardingspotentieel in Vlaanderen groot. 80 procent van de respondenten is ervan overtuigd dat hun voortuin een oplossing kan zijn voor de klimaatverandering en de biodiversiteitcrisis. De verzegelingsgraad in Vlaanderen is erg hoog, de voortuin laat geen of nauwelijks regenwater door, en dat kan soms oplopen tot meer dan 50 procent of in sommige gevallen zelfs 100 procent. Bovendien blijkt dat slechts in 30 procent van alle Vlaamse tuinen een boom staat, en daar lijkt niet snel verandering in te komen. Tussen 3 en 11 procent geeft aan dat er plannen zijn om een boom te planten.
Noor Talpe, een jonge moeder uit Glabbeek in wier tuin de presentatie plaatsvond, wil haar tuin verbeteren en vraagt advies. "Zet een boom die honderd jaar meegaat en die niet elk jaar gekortwiekt moet worden", zegt Collet. Parkeren moet ook geen probleem zijn. Leg twee stroken kasseien en laat de rest open. Volgens Collet is het belangrijk om planten op de juiste plaats met de juiste ondergrond te plaatsen. Exact 96 procent van de ondervraagden vindt dat belangrijk, maar in 80 procent van de gevallen voldoet de tuin daar niet aan.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga