header.home link

Corona doet ledentoestroom Natuurpunt pieken

17 januari 2022

Zo’n 10.000 mensen zijn vorig jaar lid geworden van Natuurpunt. Het is het tweede grote groeijaar op rij bij de natuurorganisatie. Voor corona bedroeg de ledenaanwas slechts enkele duizenden per jaar. De ledentoestroom maakt het mogelijk extra natuurgebied aan te schaffen: vorig jaar werd er 850 hectare natuurgebied aangekocht.

Lees meer over:

“Het ledenaantal zit al jaren in de lift, maar de laatste twee jaar gaan de cijfers met rasse schreden vooruit. Waar we vroeger een stijging zagen van een paar duizend leden, zijn dat er nu 10.000”, vertelt Marco Tegelaar, coördinator ledenwerving Natuurpunt. Eind vorig jaar waren er 133.094 gezinnen lid van de natuurorganisatie.

Tegelaar wijt deze toestroom in de voorbije twee jaar aan de coronapandemie. “De Vlaming leerde tijdens corona de natuur dicht bij huis ontdekken en houdt die interesse vast: wandelen en fietsen in de natuur, nieuwe ervaringen opdoen, iets bijleren en terug tot zichzelf komen. Via ons ledenmagazine, de lokale afdelingen en onze partners geven we hen volop inspiratie.”

De Vlaming leerde tijdens corona de natuur dicht bij huis ontdekken en houdt die interesse vast

Marco Tegelaar - Coördinator ledenwerving Natuurpunt

Aanschaf grond en aanleg bos

De leden, die 30 euro per jaar betalen, maken het mogelijk om extra grond aan te kopen. Vorig jaar kocht de natuurorganisatie 850 ha natuurgebied aan waardoor het inmiddels zo’n 26.727 hectare in beheer heeft. Ook dit jaar wordt gekeken naar gebiedsuitbreiding. De organisatie bemerkte onder haar leden vooral een behoefte aan bossen en heeft hierop ingezet. “Daarom hebben we de voorbije twee jaar meer dan 70 ha bos bijgeplant of spontaan laten verbossen.”

De geschiedenis van Natuurpunt gaat bijna negentig jaar terug. De organisatie telt het grootst aantal leden in de provincie Antwerpen (43.439) gevolgd door Oost-Vlaanderen (33.283) en Vlaams-Brabant (22.119). Daarna volgen West-Vlaanderen (21.301), Limburg (10.364) en Brussel (1.376).  Limburg toonde de grootste groeicijfers. Daar nam het aantal leden met 10 procent toe in vergelijking 2020.

De aanwas van leden is vaak het resultaat van de activiteiten van vrijwilligers bij de lokale afdelingen. Zo behaalde Natuurpunt Wevelgem 244 nieuwe leden door toedoen van vrijwilliger en bestuurslid Pieter Bekaert. “Ik heb veel mensen persoonlijk aangesproken in de gemeente om hen te overtuigen om lid te worden. We konden vorig jaar 12,5 ha natuur aankopen in de Leievallei en veel mensen zien het belang in van meer natuur dicht bij huis en werden daarom lid. We hebben nu bijna 1.000 leden in Wevelgem en die kaap willen we dit jaar halen”, legt hij zelf uit. Natuurpunt telt 179 lokale afdelingen.

Uitgelicht
Zijn natuur en landbouw te verzoenen? Over deze vraag mochten ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, Freek Verdonckt van Natuurpunt en Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim, zich...
25 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek