Compromis over plaatsing hagelkanonnen in Herk-de-Stad

Fruittelers in Herk-de-Stad moeten hun hagelkanonen op minimaal 400 meter afstand van de huizen installeren. Maar indien het geluidsniveau voor de omwonenden niet meer dan zeventig decibel bedraagt, is een afstand van 250 meter toegestaan. Dat compromis is uit de bus gekomen na een bewogen en druk bijgewoonde zitting van de gemeenteraad.
22 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Fruittelers in Herk-de-Stad moeten hun hagelkanonen op minimaal 400 meter afstand van de huizen installeren. Maar indien het geluidsniveau voor de omwonenden niet meer dan zeventig decibel bedraagt, is een afstand van 250 meter toegestaan. Dat compromis is uit de bus gekomen na een bewogen en druk bijgewoonde zitting van de gemeenteraad.

De lokale fruitboeren willen hun plantages met een half dozijn kanonnen beschermen tegen hagel, maar buurtbewoners vrezen zware geluidshinder. Zowel landbouwers als omwonenden woonden de twee uur durende vergadering van de gemeenteraad massaal bij. Binnen mochten slechts vijftig geïnteresseerden plaatsnemen, terwijl er buiten nog eens evenveel stonden te wachten. Tien politiemensen hielden zowel binnen als buiten een oogje in het zeil.

Op de gemeenteraad werden vier verschillende minimumafstanden van de kanonnen ten opzichte van de buurt voorgesteld: 250, 300, 350 en 400 meter. Er heerste verdeeldheid, zowel binnen de meerderheid van sp.a en Open Vld, als binnen de twee partijen van het oppositiekartel CD&V/N-VA. 

Na een marathondebat en twee schorsingen van de zitting werd finaal een compromis bereikt. Er zal een minimumafstand gelden van 400 meter, met een mogelijkheid om de kanonnen op een afstand van 250 meter te installeren indien ze voor niet meer dan 70 decibel geluid zorgen bij de buurtbewoners.

De fruitboeren moeten rond de kanonnen dan wel een geluidsbuffer bouwen, die het geluid maximaal dempt. De kanonnen mogen werken vanaf 20 minuten voor de start tot het einde van een hagelbui. 

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek