Commissie wil coherent Europees beleid bio-economie

De Europese Commissie werkt een beleidsnota uit met een duidelijke Europese strategie voor de ontwikkeling van een duurzame bio-economie. Op die manier wil Europees Commissaris voor Onderwijs, Innovatie en Wetenschap Geoghegan-Quinn het onderzoeksbeleid in de verschillende lidstaten en sectoren stroomlijnen.
14 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De Europese Commissie werkt een beleidsnota uit met een duidelijke Europese strategie voor de ontwikkeling van een duurzame bio-economie. Op die manier wil Europees Commissaris Geoghegan-Quinn het onderzoeksbeleid in de verschillende lidstaten en sectoren stroomlijnen, waardoor sneller gereageerd kan worden op marktontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen.

Deze week vindt in Brussel de Knowledge Based Bio-Economy (KBBE) Towards 2020 conferentie plaats. Dat is een initiatief van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie als Belgisch voorzitter en de Europese Commissie. Ervaren wetenschappers, belanghebbenden, Europese en nationale beleidsmakers discussiëren er samen over de drijvende krachten van de bio-economie en de verdere ontwikkeling van onderzoek en innovatie.

Bio-economie omvat de economische activiteiten waarvoor hernieuwbare biologische bronnen worden aangewend. De waarde van de sector in Europa wordt geschat op 2.000 miljard euro en 22 miljoen jobs, verspreid over sectoren zoals landbouw, visserij, voeding, chemie, bosbeheer en biobrandstoffen. Om het beleid in de verschillende lidstaten en over deze verschillende sectoren te stroomlijnen, zal de Europese Commissie dit najaar een beleidsnota met een Europese strategie voor de ontwikkeling van een duurzame bio-economie opstellen.

“Het Belgisch voorzitterschap en de Europese Commissie zijn het eens over de noodzaak van een meer coherente benadering van bio-economie binnen de EU. De sector kan bijdragen aan oplossingen voor uiteenlopende problemen, zoals een vermindering van de impact van landbouw en industrie op het milieu, ondersteuning van plattelandsontwikkeling en vermindering en recyclage van biologisch afval”, stelt Commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn op de conferentie.

Momenteel is het onderzoeksbeleid rond bio-economie versnipperd tussen de lidstaten. Door het beleid beter te stroomlijnen en de eindgebruikers meer te betrekken, kunnen nieuwe ideeën sneller naar de markt worden vertaald en maatschappelijke uitdagingen effectiever worden aangepakt. Op die manier kan bio-economie bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame economie en samenleving.

“Vlaanderen heeft in de bio-economie verschillende publiek-private samenwerkingen opgezet”, verklaart Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten. De chemische industrie heeft bijvoorbeeld vanuit het Belgische SusChem-platform een strategie gelanceerd voor het groener maken van industriële processen en productiemethoden. Ook werken verschillende bedrijven en onderzoekscentra samen in het Vlaamse CINBIOS/FlandersBio-netwerk. Tenslotte is Vlaanderen betrokken in verschillende internationale samenwerkingsverbanden. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerking met Zeeland en de Europese Commissie in het INTERREG-project Biobase.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek