Commissie moet zich over stabilisering melkprijs buigen

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie verzoeken de Europese Commissie om binnen twee maanden voorstellen te presenteren die de melkprijs kunnen stabiliseren. Dat staat in de ontwerpconclusies die vrijdag op de Europese top werden verspreid.
19 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie verzoeken de Europese Commissie om binnen twee maanden voorstellen te presenteren die de melkprijs kunnen stabiliseren. Dat staat in de ontwerpconclusies die vrijdag op de Europese top werden verspreid.

"De Europese Raad heeft de huidige situatie op de markt van melkproducten onderzocht. Ze verzoekt de Europese Commissie om binnen twee maanden een diepgaande analyse van de markt te presenteren, en een aantal mogelijke formules aan te geven die de markt kunnen stabiliseren", zo staat in de conclusies.

Met dit initiatief, dat er kwam onder impuls van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, reageren de Europese leiders op de manifestaties van de melkboeren die donderdag en vrijdag in de Europese wijk plaatsvonden. Vele honderden landbouwers uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en België stellen dat de Europese Unie een vermindering van de productie moet doorvoeren om de dramatisch lage prijzen te ondersteunen.

Tot dusver heeft de Europese Commissie een daling van de productiequota steevast van de hand gewezen. In het kader van de hervorming van het Europese landbouwbeleid werd immers besloten om de quota gaandeweg af te schaffen en de productie vrij te maken. De Commissie wijst er bovendien op dat de productie vorig jaar daalde. De economische crisis en de goedkope import zijn volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie de belangrijkste oorzaken van de lage prijzen.

Toch is het ABS, dat voorstander is van een flexibele quotumregeling, tevreden met de beslissing van de staats- en regeringsleiders. "Dit is een eerste stap. Twee weken geleden klonk de Europese Commissie nog heel anders. We zullen in elk geval druk blijven zetten en aandringen op de uitvoering van ons standpunt, dat door veel buitenlandse landbouworganisaties wordt gedeeld", zegt woordvoerder Guy Depraetere, die aankondigt dat het ABS ook maandag met een delegatie zal aanwezig zijn op de landbouwbetoging in Luxemburg.

Het ABS zette donderdag en vrijdag mee de schouders zette onder de manifestatie van de European Milk Board. Boerenbond was niet aanwezig omdat de organisatie geen heil ziet in een productievermindering.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek