Commissie Leefmilieu keurt mestactieplan goed
nieuwsDe commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement heeft het voorstel van nieuw mestdecreet goedgekeurd. Met dat decreet wil Vlaanderen de waterkwaliteit verhogen. Meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a stemden voor. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Open Vld onthielden zich en Groen! stemde tegen. Het decreet wordt wellicht kort na de paasvakantie in de plenaire vergadering gestemd.
Na moeizame onderhandelingen bereikte Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in februari een akkoord met de Europese commissie over het nieuwe Vlaamse mestactieplan (MAP4). Dat plan moet volgens Schauvliege leiden tot een betere waterkwaliteit in Vlaanderen zonder dat de leefbaarheid van de Vlaamse landbouw in het gedrang komt.
Het plan legt onder meer vast dat de nitraatnorm in 2014 nog maar in 15 procent van de meetpunten mag worden overschreden. Dat is een halvering tegenover de laatste meting (2009-2010) toen er in 33 procent van de meetpunten een overschrijding werd genoteerd. Toen dit bekend raakte, zorgde dit voor heel wat protest bij de landbouworganisaties. Een onderzoek toonde aan dat dit mestactieplan de sector ruim acht miljoen euro zou kosten.
Vlaanderen blijft intussen aandringen op een zogenaamde derogatie, zeg maar een 'afwijking' van de norm van 170 kg dierlijke mest per hectare. Voor de landbouworganisaties is de toekenning van die derogatie van groot belang. Of Europa ze ook zal toestaan, wordt normaal gezien op 17 mei beslist. Om die derogatie te krijgen, heeft Vlaanderen een goedgekeurd mestdecreet nodig. En omdat de tijd begint te dringen, koos de Vlaamse meerderheid (CD&V, N-VA, sp.a) voor de snellere procedure van een decreetsvoorstel in plaats van een ontwerpdecreet.
Dat manoeuvre veroorzaakte kritiek bij de oppositie. "Het kan toch niet dat zo'n belangrijk decreet met de karwats door het parlement wordt gejaagd", aldus Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Mogelijk vraagt de oppositie woensdag in de plenaire vergadering nog een spoedadvies van de Raad van State, maar dat zou de timing van het decreet niet in het gedrang brengen. Er was ook inhoudelijke kritiek op het decreetsvoorstel. "Dit decreet is heel streng en totaal onaanvaardbaar voor de Vlaamse landbouwers", aldus Karlos Callens van Open Vld.
Bron: Belga