Colruyt lanceert Boni in India, VLAM ziet ook potentieel voor primaire landbouwproducten
duidingDe Belgische retailer Colruyt Group lanceert enkele producten van zijn huismerk Boni Selection op de Indiase markt. Het proefproject, met speculoos- en chocopasta die er enkel online te koop worden aangeboden, moet peilen naar de interesse in het land. Colruyt is met zijn huismerk overzees ook actief in Afrika. Volgens VLAM biedt India, dankzij de groeiende welvaart en een bevolking van 1,5 miljard, steeds meer kansen voor Vlaamse exportproducten. Vooral voor appelen en varkensvlees ziet het veel potentieel.
In India kunnen consumenten sinds kort de smeerpasta's speculoos crunchy, speculoos creamy en choconuts duo kopen. Het gaat om drie producten van het huismerk Boni Selection van de Belgische supermarktketen Colruyt. Het was de algemeen directeur van Colruyt Group India Hari Subramanian die enkele dagen geleden op social media communiceerde over de plannen. Het nieuws wordt bevestigd door Colruyt België, maar de retailer benadrukt dat het om een proefproject gaat, dat de producten online gekocht kunnen worden en dat er geenszins plannen zijn om een supermarkt te openen in India.
Alhoewel de verkoop nieuw is, beschikt Colruyt al jaren over een entiteit in India. “Colruyt Group India vangt al 16 jaar de schaarste aan IT-talent in België op en draagt bij aan de kostenbeheersing op groepsniveau. Het staat mee in voor het onderhoud van de IT-infrastructuur (hard- en software) en garandeert zo de continuïteit van de systemen voor de business. Dat onderhoud moet vaak buiten de courante werkuren in België gebeuren, wanneer de collega’s in India net wel aan de slag zijn”, klinkt het op het hoofdkantoor in Halle.
Hari Subramanian geeft aan dat het om een proefproject gaat om te ondervinden hoe de producten onthaald worden door de consument. De eerste resultaten zijn veel belovend. “De smeerpasta’s worden goed ontvangen door de Indiase consument". Het proefproject zal later geëvalueerd worden. “Het kan beschouwd worden als een kleine start, dat groter kan worden in de toekomst waarbij we ook anderen producten zouden kunnen bekijken.”
Historische focus op Afrika
De uitvoer naar India wordt geregeld door Colex, het exportvehicle van de Colruyt Group dat vooral actief is op Afrika. Colex is in 1985 opgericht en verkoopt Colruytmerken Everyday en Boni in 24 Afrikaanse landen. “40 jaar geleden deed zich een opportuniteit voor van een Congolese businessklant die een bestelling wilde doen, en we hebben daar toen op doorgepakt, en zijn van daaruit gestaag gegroeid”, klinkt het. Het gaat in Afrika onder andere om mayonaises, cornflakes en groenten in blik. “Colex werd betrokken in het Indiase project vanuit de ervaring met export en het opzetten van dergelijke verkoopkanalen. Het is niet de bedoeling van Colex om India te verkennen als mogelijke markt: de formule blijft zich vooral focussen op de gekende markten zoals Afrika”, klinkt het bij Colruyt.
Hoewel Colruyt dus geen grote druk legt op het pilootproject, zit er wel degelijk potentieel in India, een land met maar liefst 1,5 miljard inwoners en een groeiend welvaartsniveau. Gert Van Causenbroeck van VLAM is overtuigd van de kansen die India kan bieden voor de export van de Belgische agro-voedingsindustrie. Hij wijst ook op de volgende handelsmissie. Nadat eind vorige maand Brazilië werd bezocht, is het volgend voorjaar de beurt aan India.
Appelen, varkensvlees en fruitbomen
Voor de Vlaamse land- en tuinbouwers is vooral de vraag naar appelen en varkensvlees en in mindere mate fruitbomen op dit moment interessant, aldus de handelsexpert van VLAM. “We hebben al zo’n tien jaar lang een behoorlijke appelexport naar India. Het volume is sterk afhankelijk van de wereldprijs, maar in 2022 ging er 7.500 ton appelen die kant op.”
Voor varkensvlees is de Indiase markt iets nieuwer. “Wij zijn vijf jaar geleden als één van de eerste exporteurs van varkensvlees naar India gegaan. Deze export stijgt behoorlijk. Zo zal het volume dit jaar voor het eerst boven de 500 ton liggen”, vertelt Van Causenbroeck die constateert dat de consumptie vooral plaatsvindt in het Noordoosten van India. Mogelijk dat een Europese marketingcampagne voor varkensvlees bijgedragen heeft aan het succes. “Sinds vorig jaar loopt er een driejarige marketingcampagne en brengen we Europees en Vlaams varkensvlees onder de aandacht. We willen ook de jaren erna blijvend inzetten op India.”
Ook de export van Vlaamse fruitbomen zit sinds enkele jaren in de lift. “Dit jaar zitten we op 215.000 bomen, ofwel 59 ton. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 2023 en enkele jaren geleden gingen er nog geen Vlaamse bomen die kant op”, aldus de VLAM-medewerker.

Concurrent op termijn
De stijgende welvaart in het land kan van India op termijn ook lokale concurrent voor Belgische bedrijven maken, aldus Van Causenbroeck. “Zo timmert India en ook China aan de weg op het gebied van verwerkte aardappelproducten. Met lokale productie zien zij de omringende landen waardoor wij hier al met hen in concurrentie zijn.” Agristo heeft ingezien dat je ‘vijand’ maar beter te vriend houdt. De aardappelverwerker bouwde er een fabriek voor lokale aardappelverwerking. Van Causenbroeck: “Deze fabriek zal tijdens de handelsmissie volgend jaar ook bezocht worden.”
