Economische missie Brazilië: “Veel te winnen bij Mercosur-akkoord”
nieuwsDe economische missie die van zondag tot en met vrijdag plaatsvond in Brazilië, sloot af met aandacht voor het Mercosur-akkoord waarover momenteel weer wordt onderhandeld. Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) stelde dat een open economie als de onze veel te winnen heeft bij een vrijhandelsakkoord tussen de Mercosur-landen en de Europese Unie. Tijdens de missie met meer dan 400 deelnemers werden zowat 40 contracten afgesloten.
Open economie in Vlaanderen
"Het is soms moeilijk om in de publieke opinie de meerwaarde van dergelijke missies te verklaren", zei Diependaele. "Maar ik denk dat we moeten duidelijk maken dat de welvaart die we in Vlaanderen hebben, hiervan afhangt. Die hangt samen met buitenlandse bedrijven die bij ons komen investeren, en omgekeerd, Vlaamse of Belgische bedrijven die in het buitenland investeren. We zijn een zeer open economie, een economie die altijd de deuren open zal moeten hebben om mensen binnen te laten en om naar buiten te treden."
Dezelfde gedachtegang doet de N-VA'er hopen dat de Europese Unie en de Mercosur-landen in Latijns-Amerika een vrijhandelsakkoord kunnen bereiken. "Als je kijkt naar het verleden, heeft het ons altijd gediend om buitenlandse handel te doen, wij zijn daar nooit slechter van geworden." Prinses Astrid, die deelnam aan de economische missie, zei op haar beurt dat ze gelooft dat “2024 een cruciale opportuniteit vormt om een akkoord te sluiten”.
Ook federaal minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), die de missie vervroegd heeft verlaten voor haar benoeming tot Europees Commissaris, benadrukte net als Diependaele dat ons land veel te winnen heeft bij zo'n akkoord. “En uiteraard moeten we onze landbouwers beschermen, moet er een gelijk speelveld zijn en moet aan bepaalde sociale voorwaarden en voorwaarden inzake milieu en ontbossing voldaan worden", haalde Lahbib bepaalde bezorgdheden aan. Beide politici benadrukten dat er nog geen volledige teksten op tafel liggen, en dat pas dan de echte analyse kan gebeuren.
Ook het VBO, de grootste werkgeversorganisatie van het land, benadrukte in de marge van de missie nog eens het belang van een Mercosur-akkoord. "Het voorziet in het wegwerken van tarifaire en allerlei niet-tarifaire belemmeringen, waardoor de handel niet alleen makkelijker, maar ook eenvoudiger en goedkoper wordt. Dat komt uiteindelijk de groei en werkgelegenheid in beide handelsblokken ten goede", aldus het VBO.

Waals landbouwprotest
Bezorgdheid over het akkoord komt er vooral vanuit de landbouwsector. Boeren vrezen weggeconcurreerd te worden door goedkopere producten uit Latijns-Amerika, zoals vlees, die niet aan dezelfde normen zouden moeten voldoen. Jonge Waalse landbouwers van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) noemen de gevolgen van het akkoord rampzalig en zijn daarom van plan om woensdag 4 december in België landsgrenzen af te zetten met hun tractoren.
Dat is een dag voor de start van een top op 5 en 6 december in Uruguay. "Dit is potentieel een sleutelmoment voor er een definitieve beslissing wordt genomen tijdens de Europese top van 19 en 20 december in Brussel”, stelt FJA. "Het is een symbolische manier om te betogen tegen commerciële akkoorden die toelaten dat producten die geproduceerd zijn onder veel minder strenge normen dan de onze op onze markt komen en op de borden van gebruikers", aldus FJA. "Het duwt de landbouwers in een oneerlijke concurrentie, vooral wat productiekosten betreft."
“Succesvolle missie”
De deelnemers aan de missie in Brazilië blikten tevreden terug op de zesdaagse reis. Brazilië is de negende economie ter wereld en telt 215 miljoen inwoners, een enorme potentiële afzetmarkt dus. Er waren maar liefst een 170-tal bedrijven en ook academische instellingen naar Brazilië gereisd in het zog van prinses Astrid. Er werden langlopende samenwerkingen gevierd, activiteiten werden uitgebreid en nieuwe activiteiten werden opgestart, of bedrijfsleiders tastten nog de mogelijkheden van de Braziliaanse markt af. In totaal werden er tijdens de missie een veertigtal contracten en overeenkomsten ondertekend met Braziliaanse partners.
Nieuwigheid was dat bedrijfsleiders enkele keren mee aan tafel konden schuiven bij officiële contacten, zoals tijdens een videoconferentie met de Braziliaanse vicepresident en tijdens een ontmoeting met de gouverneur van São Paulo. "We mochten een goed aantal Belgische bedrijfsleiders en academici persoonlijk voorstellen aan belangrijke 'decision makers' in dit land", zei prinses Astrid daarover. "Ze kregen op die manier de kans om heel gericht hun bedrijfsspeech te doen."
Diependaele voegde nog toe dat het werk er na de missie nog niet op zit. "Het is sowieso al succesvol geweest, maar het allerbelangrijkste zit nu nog in de nazorg, in de opvolging", klonk het.

1.000 contracten sinds 2003
De prinses kreeg na afloop complimenten van de vertegenwoordigers van de regionale overheden. "Ik wil u bedanken voor al het werk dat u realiseert, met het hart en met passie", zei bijvoorbeeld de aftredende Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) die ook deelnam aan de missie. De politici pleitten ook voor het behoud van de economische missies.
Met deze economische missie erbij, komt de kaap van 1.000 ondertekende contracten sinds het Agentschap voor Buitenlandse Handel in 2003 de missies begon te organiseren, in zicht. Die zal waarschijnlijk worden gehaald tijdens een van de twee missies die in 2025 zijn gepland: in maart naar India en in oktober naar de Amerikaanse staat Californië, zei Fabienne L'Hoost, de directeur-generaal van het agentschap.

Bron: Belga / eigen berichtgeving
Beeld: X Matthias Diependaele