header.home link

Colruyt Group springt nu ook op de kar van Belgische biologische wijnbouw

Colruyt Group is gestart met het verbouwen van druiven om tegen 2026 de eerste flessen Belgische bio-wijn van eigen makelij op de markt te brengen. De eerste vier hectare wijnranken zijn aangeplant op 'La Croisette' in Frasnes-lez-Anvaing. Volgend jaar zullen nog eens vijf hectare de wijngaard vervolledigen. Op termijn wil de supermarktgroep zo'n 70.000 flessen stille witte, rosé en rode wijn per jaar te produceren.

29 juni 2023  – Laatste update 29 juni 2023 11:49
Lees meer over:
colruyt-wijnbouw2

De Belgische wijnbouw is in volle opmars. Vandaag telt ons land zo'n 700 hectare wijngaarden die jaarlijks ongeveer drie miljoen liter wijn produceren. Op een bredere schaal, en onder invloed van de klimaatverandering, is het Europese en bij uitbreiding het mondiale wijnlandschap aan het veranderen. “Deze veranderingen volgen we op de voet”, vertelt Saskia De Block, Landbouw verantwoordelijke bij Colruyt Group. “Het is onvermijdelijk dat de vraag van onze klanten naar Belgische wijn toeneemt, gedreven door de interesse in lokale productie van steeds hogere kwaliteit en de nieuwsgierigheid die dat oproept.”

De Block wijst er evenwel op dat de geproduceerde volumes het momenteel niet toelaten om een ruim assortiment aan te bieden. "Als Belgische speler willen we zoveel mogelijk een Belgisch en lokaal assortiment aanbieden en verankeren", vervolgt ze. "Tegelijk willen we een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw en het stimuleren van innovatie op dat vlak. En waarom zouden we dat niet zelf doen in de categorieën die wij belangrijk vinden?” Daarom ontstond het idee om eigen wijnproductie op te starten.

Pays des Collines

Voor de wijngaard heeft de groep gekozen voor Frasnes-lez-Anvaing. Frasnes-lez-Anvaing ligt vlak bij de site van Ghislenghien, waar Fine Food Wine, de afdeling voor het bottelen van wijn, is gevestigd. Op deze site zal ook de toekomstige wijnmakerij van de groep gevestigd worden. ‘Le Pays des Collines’ biedt ook een uiterst gunstig terrein op vlak van bodem, reliëf en blootstelling.

In een eerste fase is er vier hectare wijnranken aangeplant. Nadat de grond was voorbereid, kon Carlo Faber, een bekende wijnbouwer uit het Groothertogdom Luxemburg, pas tijdens de eerste mooie dagen van april de 20.600 wijnranken planten op de site ‘La Croisette’. Volgend jaar wordt dit een paar 100 meter verderop herhaald, op de site ‘Les Monts’.

In totaal zal Colruyt beschikken over een wijngaard van bijna tien hectare, waarmee het één van de 'grote jongens' van klein België wordt. "Een kritisch volume is nodig om onze ambities waar te maken, en het is een uitdaging die we met veel enthousiasme aangaan", bevestigt De Block. "Ook al moeten we geduld hebben. De eerste oogst staat gepland voor 2025, dus die tijd benutten we om te investeren in de vinificatiefase en ons team aan te vullen. Een geïntegreerde keten sluit nauwe samenwerking met externe partners zeker niet uit. Het delen van expertise is essentieel.”

colruyt-wijnbouw

Biologische landbouw

“Met het oog op het behoud van de bodem hebben we vanaf het begin gekozen voor biologische landbouw. We vonden dat dit het minimum was, ondanks de omvang van het domein, en we willen dit in een eerste fase op een bescheiden manier aanpakken," geeft De Block aan. "Het is waar dat nieuwe duurzame landbouwtechnieken stilaan ingang vinden (biodynamica, agro-ecologie, enz.). We sluiten de deur zeker niet voor verdere ontwikkelingen.”

Deze eerste wijnbouwfase is gewijd aan witte druivenrassen: Muscaris, Souvignier Gris en Johanniter. Volgend jaar zullen naast Solaris ook rode druivenrassen hun debuut maken, waaronder Cabaret Noir, Carbernet Jura, Satin Noir en Pinot Kors. “Gezien onze biologische certificering hebben we gekozen voor resistente variëteiten," legt Jean-Christophe Verschelde uit, wijnexpert van de groep en zelf amateur-wijnmaker. "De Belgische wijnbouw staat nog in de kinderschoenen, dus hebben we onze keuze gebaseerd op bodemanalyses, advies van telers, het gedrag van bestaande druivenrassen en natuurlijk het proeven van Belgische wijnen.”

De nieuwe wijngaard is al voorzien van staken en moffen en zal begin deze zomer worden omrasterd. In het begin zal de wijngaard nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden, maar het onderhoud zal beperkt zijn omdat de natuur zijn gang gaat.

De volledige capaciteit - ongeveer 52.000 liter - zal pas in 2029 worden bereikt en de eerste flessen witte wijn worden in 2026 verwacht. Uiteindelijk zal het assortiment witte wijn, rosé wijn en, in mindere mate, rode wijn omvatten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek