Collectieve inzameling medisch afval bij veehouders blijkt groot succes

De Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro lanceerden in juni 2019 het proefproject “Inzameling medisch afval”. Door het succes, de kost voor de veehouder werd door de collectieve inzameling ruim gehalveerd, wordt het project nu verder uitgerold naar de volledige provincie.

11 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2020 15:40
Lees meer over:
inzameling-medischafval-inagro

In de veehouderij voert de veehouder een aantal diergeneeskundige handelingen zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties en nabehandelingen. Dat levert medisch afval op dat de veehouders op een oordeelkundige manier moeten afvoeren, maar een individuele ophaling door een erkende afvalbeheerder kost handenvol geld.

"Met een collectieve inzameling kan de veehouder zijn afval reglementair afvoeren, de kost ruim halveren én attesten bekomen die nodig zijn bij eventuele controles", zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. Daarom zetten de Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS en Inagro samen een proefproject op.

Met een collectieve inzameling kan de veehouder zijn afval reglementair afvoeren, de kost ruim halveren én de nodige attesten bekomen

Bart Naeyaert - Gedeputeerde provincie West-Vlaanderen

Leren uit proefproject

“In 2019 organiseerden we een eerste ophaling in de regio Tielt-Wingene-Ruiselede. We stelden kunststofcontainers en kartonnen verzameldozen ter beschikking waarin veehouders medisch afval konden verzamelen”, vertelt Pieter-Jan Delbeke van Boerenbond. Twee keer per jaar kunnen geïnteresseerden hun medisch afval binnenbrengen in een lokaal inzamelpunt en een leeg recipiënt meenemen. Voornamelijk varkens- en rundveehouders toonden interesse. “We stelden vast dat pluimveehouders gemakkelijker bij hun dierenartsenpraktijk terechtkunnen met lege verpakkingen. De ervaring leerde ons ook dat de kartonnen verzameldozen bij inlevering vaak vervormd en overvol waren. We beslisten verder te werken met containers in kunststof.”

In juli 2020 breidden de partners het project uit naar de regio Westhoek. “Telkens ontvingen de veehouders ons met open armen. Gezien het succes en de enthousiaste reacties beslisten we het project uit te rollen in heel West-Vlaanderen”, vult Stephanie Jonckheere van Inagro aan. West-Vlaamse veehouders kunnen voortaan terecht in een van de acht collectieve inzamelpunt in Torhout, Roeselare, Tielt, Jabbeke, Veurne, Kortrijk, Ieper en Diksmuide. Ondertussen nemen al 290 landbouwers deel aan de inzameling en de inschrijvingen zijn nog niet afgesloten.

Eenvoudige en correcte inzameling

De inzameling van het afval vergt weinig inspanningen van de veehouder. Via eenmalig te gebruiken kunststofcontainers van 50 liter met een maximumgewicht van 15 kg wordt het medisch afval op het bedrijf verzameld. Twee keer per jaar kan de veehouder een volle container binnenbrengen in een lokaal verzamelpunt en een lege container meenemen. “Na inlevering van volle recipiënten ontvangt de veehouder zijn verwerkingscertificaat. Dat is belangrijk bij eventuele controle op het bedrijf”, zegt Eric Claeys van ABS.

inzameling-medischafval-inagro-2-1000

Voor de eerste container betaalt de veehouder 31 euro en vanaf de tweede 21 euro. Enkel voor de eerste container wordt een collectieve ophaalkost van 10 euro aangerekend. Om naalden en castreermesjes te verzamelen kan de veehouder naaldcontainers aanschaffen. Naaldcontainers van 1 en 2 liter kosten respectievelijk 1,15 euro en 1,35 euro.

Eerste resultaten veelbelovend 

Het proefproject kende een vlotte start. In de regio Tielt nemen al 65 veehouders deel. Sindsdien brachten ze samen al meer dan 1150 kilogram medisch afval binnen. Ook in regio Westhoek was de interesse bij de opstart groot. Meer 75 veehouders schreven zich in juli 2020 in en zullen op 10 december de eerste vaten medisch afval inleveren. “POM West-Vlaanderen bouwde de voorbije jaren heel wat expertise op met de jaarlijkse KGA-ophaalrondes bij bedrijven. We zijn blij dat we deze kennis konden delen en zijn alvast benieuwd naar de resultaten in de zomer van 2021”, besluit Lieven Tack, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen.“

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek