Coeliakie noopt 1 op 200 Belgen tot glutenvrij dieet
nieuwsNaar schatting één op 200 Belgen heeft coeliakie en moet zich levenslang aan een strikt glutenvrij dieet houden. Gluten, met name tarwe, gerst, haver, rogge en spelt, zijn verboden. Die producten uit je voeding schrappen, is echter niet zo eenvoudig, zegt de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV). Ze zitten namelijk verwerkt in ontelbare voedingsmiddelen.
Coeliakie is een ziekte waarbij de patiënt overgevoelig is aan gluten en dus geen brood, pasta, koekjes en dergelijke kan eten. Omdat de aandoening relatief onbekend is, stapte de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV) maandag naar Vlaams minister van Gezondheid Jo Vandeurzen. De vereniging gaf hem een mand met glutenvrije producten en vroeg, naar aanleiding van de Internationale Week van de Coeliakie van 16 tot 22 mei, de Vlaamse regering werk te maken van sensibilisering.
"We stoten nog al te vaak op een muur van onbegrip", verklaart VCV. "Coeliakie is bij velen een nog onbekende ziekte. Veel patiënten hebben er een lange lijdensweg op zitten alvorens de diagnose gesteld wordt, aangezien zelfs artsen de glutenintolerantie miskennen. "Houdt de patiënt zich niet aan het strikte dieet, dan krijgt hij/zij, al naargelang de persoon, af te rekenen met buikpijn, constipatie, diarree, bloedarmoede, vermoeidheid, gewichtsverlies, groeiachterstand, verlate puberteit, enz.
Bron: Belga