Chloorkippen zetten domper op handelsrelaties met VS

De Verenigde Staten hebben bij de wto een klacht ingediend tegen het Europese invoerverbod voor chloorkippen. De EU verbiedt sinds 1997 het ontsmetten van kippenvlees in een chloorbad om salmonella te weren. De Amerikanen benadrukken dat wetenschappers aan beide kanten van de oceaan van oordeel zijn dat deze praktijk veilig is.
9 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09

De Verenigde Staten hebben bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht ingediend tegen het Europese invoerverbod voor chloorkippen. De EU verbiedt sinds 1997 het ontsmetten van kippenvlees in een chloorbad om salmonella te weren. De Amerikanen benadrukken dat wetenschappers aan beide kanten van de oceaan van oordeel zijn dat deze praktijk veilig is.

Net vóór de machtswissel in het Witte Huis stuurde de vorige Amerikaanse regering het dossier van de chloorkippen nog snel naar de Wereldhandelsorganisatie. Maar toen de EU en de VS in mei een akkoord bereikten in de jarenlange handelsoorlog over rundvlees werd de indruk gewekt dat ook andere delicate kwestie aan de onderhandelingstafel zouden kunnen uitgepraat worden.

Maandenlange onderhandelingen over de chloorkippen hebben echter niets opgeleverd. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien een overgrote meerderheid van EU-lidstaten en europarlementsleden eind vorig jaar nog een voorstel van de Commissie wegstemden om de behandeling van geslachte kippen met een chlooroplossing toe te laten. 

Daarom hebben de Amerikanen donderdag alsnog beslist om de kwestie formeel te laten beslechten door een wto-panel, dat vermoedelijk zal samengesteld worden tijdens de volgende bijeenkomst van de geschillencommissie op 23 oktober. "We betreuren dat alle gesprekken van de voorbije jaren niets opgeleverd hebben", klinkt het bij Amerikaanse diplomaten.

"We hebben het gevoel dat zo'n procedure niet de beste manier is om een complex onderwerp zoals dat van de chloorkippen te beslechten", reageert Lutz Gullner, woordvoerder van de Europese Commissie. Dat de VS de klacht toch aanhangig maken, is een politieke nederlaag voor eurocommissaris voor Handel Catherine Ashton, die de handelrelaties met de Amerikanen nieuw leven wilde inblazen.

Volgens kippenexporteurs in de VS zagen ze door het invoerverbod voor chloorkippen een jaarlijkse exportwaarde van ongeveer 50 miljoen dollar verloren gaan. Door de toetreding van steeds meer lidstaten tot de EU gingen bovendien ook afzetmarkten zoals Polen en Roemenië in rook op. Vorig jaar importeerde de EU meer dan 890.000 ton kippenvlees uit derde landen, voornamelijk uit Brazilië en Thailand. 

Bron: De Tijd/AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek