Chinese overheid bezorgd over opmars vogelgriep

Voor de derde keer in twee weken is in China een mens aan de vogelgriep gestorven. Een 16-jarige schooljongen bezweek in de stad Huaihua in de provincie Hunan in Centraal-China aan een infectie met het H5N1-virus. Een virusdeskundige van het Chinese ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor een "epidemie". Eerder waren reeds twee aan het virus gestorven. Mogelijk is ook de moeder van een besmette peuter overleden aan de gevolgen van vogelgriep.
20 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Voor de derde keer in twee weken is in China een mens aan de vogelgriep gestorven. Een 16-jarige schooljongen bezweek in de stad Huaihua in Centraal-China aan een infectie met het H5N1-virus. Een virusdeskundige van het Chinese ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor een "epidemie".

Eerder waren reeds twee vrouwen in Peking en in Jinan in de provincie Shandong aan het virus gestorven. Het sterftepercentage bij een besmetting met de vogelgriep schommelt rond de 60 procent. Een ziek tweejarige meisje ligt in Taiyuan in de provincie Shanxi in
het ziekenhuis. Haar toestand is nog steeds ernstig.

De moeder van het meisje is volgens de Shanghai Daily begin deze maand overleden aan een longontsteking, waarvan de symptomen gelijkenis vertoonden met die van de vogelgriep. De vrouw heeft ook contact gehad met gevogelte, maar was niet op de vogelgriep onderzocht. Experts vrezen dat het virus ooit niet enkel door gevogelte maar ook door mensen zal kunnen overgedragen worden, wat een pandemie zou kunnen uitlokken.

Omdat het virus proefondervindelijk vooral in de winter en de lente actief is, waarschuwt de bevoegde expert van Volksgezondheid, Shu Yuelong, voor nog meer vogelgriepgevallen in de komende weken. "De situatie vereist dat we de preventie en de controle van de epidemie intensiveren om een vaststelling en diagnose tijdig te kunnen garanderen, indien nieuwe gevallen ontdekt worden".

Su Yuelong roept de bevolking op om afstand te houden van gevogelte en contact met dode of zieke dieren te vermijden. Experts menen dat het virus zich intussen mogelijk ook onzichtbaar verspreidt, zodat een uitbraak niet meer zo eenvoudig ontdekt kan worden. China heeft de grootste populatie van pluimvee in de wereld.

Sedert de vogelgriep in 2003 terug de kop heeft opgestoken, zijn er wereldwijd ongeveer 400 bevestigde infecties van mensen geregistreerd, zo'n 250 patiënten stierven. China meldde 34 zieken en 23 doden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek