header.home link

Van Hecke en Ceyssens: “Als ze ons blijven negeren, stappen we naar de rechtbank”

Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, en zijn evenknie bij Groene Kring Bram Van Hecke, hebben de vrijdag van de protesten al vroeg post gevat aan de Wetstraat in Brussel waar ze hun leden opwachten. We konden ze strikken voor een kort interview.

3 maart 2023  – Laatste update 3 maart 2023 15:37
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-ceyssensenvanhecke

Ceyssens: “We staan hier niet zomaar. Na het stikstofakkoord van vorig jaar, zijn er 20.000 bezwaren ingediend. We hebben oplossingen geformuleerd, we zijn aan het Martelarenplein (waar Vlaams minister-president Jan Jambon zijn kantoor is, red.) komen vragen om de bezwaren niet onder de mat te vegen. Ook onze jonge boeren zijn met kruisen naar het Martelarenplein getrokken. Overal in Vlaanderen ontstonden spontane boereninitiatieven, die op een waardige manier actie hebben gevoerd met een eensluidende boodschap: geef ons rechtszekerheid in de plaats van dit plan. En toch moeten we vandaag nogmaals onze duidelijke boodschap herhalen: boeren zijn broodnodig en daarom hebben ze rechtszekerheid nodig.”

Bram Van Hecke: “Waarom we hier zijn is heel simpel: we vragen al meer dan een jaar toekomstperspectief, de mogelijkheid om te kunnen boeren in Vlaanderen. We zien nog steeds dat dat niet mogelijk is. En daarom komen we hier full force onze eisen duidelijk maken. En dat doen we met heel veel volk.”

Waarom nu pas?

Bram Van Hecke: “We hebben voldoende signalen gegeven op een zachte manier. Want voor alle duidelijkheid: we willen de burger niet hinderen. Nu is het tijd om het signaal te geven dat er met ons niet te lachen valt. Onze toekomst laat je niet zomaar passeren.”

Ceyssens: “Ik heb er op dit moment geen weet van dat het akkoord rond zou zijn. Trouwens, nadat het akkoord gesloten is door de regering, moet het eerst nog naar het parlement gaan. En als men tot het einde doorduwt, en onze boodschap blijft negeren, dan zal onze allerlaatste stap zijn om naar de rechtbank te trekken.”

Ceyssens geeft nog mee dat er 3.000 tractoren ingeschreven. “Maar op sommige vertrekplaatsen waren er dubbel zoveel tractoren als verwacht. Er zijn gigantisch veel boeren op de been. Brussel zal te klein zijn…”

LIVEBLOG: Dit was de boerenbetoging in Brussel van vrijdag 3 maart
Uitgelicht
Het stikstofdebacle, het uitblijven van een goedkeuring voor het Vlaamse GLB, het nieuwe mestactieplan… Meer dan 2.800 land- en tuinbouwers van over heel Vlaanderen trekken op...
3 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek