Carrefour verkoopt mogelijk 5 hypermarkten
nieuwsWel hebben ze vernomen dat Carrefour een constructie opzet, zodat zijn nieuwe hypermarkt in Brugge minder hoge loonkosten met zich mee zal brengen. De hypermarkt, die in november zijn deuren opent, zal de grootste zijn in België. De winkel zal deel uitmaken van het retailpark De Blauwe Toren, dat de verzekeringsmaatschappij AXA kocht voor 100 miljoen euro.
Carrefour telt in België 56 hypermarkten, waar telkens 100 tot 300 mensen werken. Om historische redenen vallen die werknemers onder paritair comité 312. De andere supermarktketens, zoals Colruyt en Delhaize, en ook de eigen GB-keten vallen onder paritair comité 202, waar de lonen gemiddeld lager liggen. Carrefour heeft al herhaaldelijk aangeklaagd dat dat verschil een concurrentiële handicap is die moet worden gecorrigeerd.
De groep stuit daarbij echter op hevig verzet bij de vakbonden. Zij lieten duidelijk verstaan dat van een overschakeling geen sprake kan zijn. Carrefour heeft nu echter een achterpoortje gevonden om de dure loonvoorwaarden te omzeilen in de nieuwe hypermarkt in Brugge. Die krijgt een apart statuut, waardoor ze volledig onafhankelijk wordt van de groep Carrefour Belgium. De reactie van de vakbonden daarop zal ongetwijfeld hard zijn.
De vakbonden en de directie van Carrefour leven al een tijdje op gespannen voet. Onlangs nog kaartte de socialistische bediendebond BBTK aan dat Carrefour te weinig doet om de problemen aan te pakken. Volgens de BBTK zijn de prestaties van de groep nog verslechterd sinds de herstructurering van vorig jaar. Bij die herstructurering werden 100 jobs geschrapt. Zestien geïntegreerde supermarkten, waar samen 800 mensen werkten, werden omgevormd tot franchisewinkels.
De BBTK waarschuwde onlangs nog dat de situatie sindsdien enkel is verergerd en dat er dus zeker nog herstructureringen mogen worden verwacht. Ze wijzen erop dat de omzet bij 45 van de 56 hypermarkten daalt. Volgens de Franstalige zakenkrant L'Echo zagen de hypermarkten hun inkomsten in 2007 met 1,4 procent zakken tot 2,38 miljard euro. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat zelfs 2,7 procent minder. "En dat terwijl de kosten alleen maar stijgen. Carrefour staat met zijn rug tegen de muur. De operationele winstmarge is gezakt tot amper 1 procent", zegt de BBTK.
De groep telt 16.500 werknemers in 582 winkels. Daarmee is ze de grootste speler op de Belgische markt, al verliest ze terrein aan opkomende ketens als Colruyt, Aldi en Lidl. Sinds Carrefour rond de millenniumwissel in België actief werd via de overname van GB, heeft het bedrijf aan marktaandeel ingeboet. In het eerste kwartaal was er een daling met dik 2 procentpunten tot nog slechts 26,4 procent. Enkele jaren geleden zat de groep nog boven de 30 procent. De aanhoudende problemen bij Carrefour hebben al meermaals geleid tot speculaties over een exit uit België of een gedeeltelijke verkoop van de activiteiten hier. Carrefour heeft het bestaan van dergelijke plannen altijd ontkend.(KS)
Bron: De Tijd