nieuws

Campagne moet Vlamingen aanzetten om 4.000 hectare bos te planten

nieuws

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) heeft de aftrap gegeven van een nieuwe campagne die particulieren, verenigingen en bedrijven ertoe moet aanzetten om hun eigen bos(je) te planten. De minister heeft de ambitie om Vlaanderen 4.000 hectare aan nieuwe bossen te bezorgen tegen 2024. Boerenbond vreest een negatief effect op de prijzen van landbouwgrond.

21 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 21 oktober 2020 17:07

"Vierduizend hectare extra bos aanplanten is natuurlijk geen kleine opgave, maar als iedereen een 'bosje' bijdraagt, kunnen we samen de groenste inhaalbeweging ooit maken in Vlaanderen", zo zegt minister Demir. Hiervoor voorziet de regering 122 miljoen euro. "We doen dat niet zomaar in Vlaanderen, maar voor Vlaanderen. Voor de Vlamingen van vandaag en voor die van morgen. Want de bomen die we vandaag planten, vormen het bos van de toekomst. Het bos waar onze kinderen en kleinkinderen in zullen ravotten, in zullen spelen, vallen en weer opstaan. Het is voor hen dat we het doen."

Iedereen die wil bijdragen aan een bosrijke omgeving, kan zich registreren op de website www.plantjeeigenbos.be, waar alle informatie te vinden is. Daar zal ook een voorlopige lijst komen met plantacties. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om 'hun bosje' te planten tijdens een georganiseerde plantactie in de buurt of om een eigen stuk grond van minimaal tien meter op tien (of 100 vierkante meter) te bebossen. Ze mogen zelf ook een naam kiezen voor hun bos.

Haalbare kaart?

Deelnemers kunnen hun nieuwe bos melden via de bosteller van het Agentschap Natuur en Bos, die nadien zal controleren of het om een nieuw bos gaat en hoe groot het is. Eén enkel boompje in de tuin zal dus niet mee op de teller komen te staan.

Maar is een massale bebossing in Vlaanderen, waar de open ruimte onder druk staat, wel haalbaar? Volgens professor Kris Verheyen van UGent is het geen onhaalbare kaart. “Nooit eerder is hiervoor zoveel geld uitgetrokken. Dit is een echte trendbreuk", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "De ambitie werd al in de jaren 90 uitgesproken, maar is tot nu dode letter gebleven. Het bosareaal in Vlaanderen ging er al die jaren dan niet op achteruit, er kwam ook niets bij."

Nooit eerder is hiervoor zoveel geld uitgetrokken. Dit is een echte trendbreuk

Professor Kris Verheyen - UGent

Clash met landbouw?

Demir kijkt vooral naar de uitbreiding van bestaande bossen en natuurgebieden om het extra bos te realiseren. Daar liggen ook akkers die minder of zelfs helemaal niet meer gebruikt worden. "Bomen neerzetten op die gronden zou geweldig zijn, daar valt nog wel wat winst te halen", zegt Verheyen.

Maar het kabinet van Demir benadrukt dat ze boeren niet kunnen verplichten om grond af te staan. “Wel willen we hen over de streep trekken door een subsidie te geven als ze hun grond herbebossen”, klinkt het.

Kritiek komt er vooral uit de hoek van Boerenbond die het gebrek aan overleg aan de kaak stelt. “De landbouw dreigt als grootste openruimtegebruiker de meeste hinder te ondervinden. Wanneer te veel open ruimte verloren gaat aan bos, jaagt dat de kostprijs van landbouwgrond de hoogte in. Vooral startende boeren zullen het slachtoffer zijn”, aldus woordvoerder Vanessa Saenen.

Saenen benadrukt dat Boerenbond niet tegen bebossing is. “Maar het moet doordacht gebeuren”, zegt ze aan De Standaard. “In het verstedelijkte Vlaanderen is de druk op het agrarisch gebied groot. De landbouwgrond is geen 'restruimte', maar vruchtbare grond. Die hebben we nodig voor onze voedselproductie.”

Volgens Tobias Ceulemans, bioloog aan UGent, mag de Vlaamse overheid bomen niet zien als een wondermiddel in de strijd tegen de klimaatverandering. "De koolstofopslag door bosuitbreiding heeft maar een beperkt effect”, duidt hij. “Dat heeft enkel zin aan de rand van bestaand bosgebied. Bij de aanplant van een nieuw stuk bos duurt het makkelijk 100 jaar om de koolstofopslag van een oud bos te realiseren. Er is veel sneller koolstofwinst te halen door hooilanden of moerasgebieden te herstellen. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van de polders rond het zwin ontpolderen. De slikke en schorre die dan zullen groeien, slaan onmiddellijk koolstof op."

Wanneer te veel open ruimte verloren gaat aan bos, jaagt dat de kostprijs van landbouwgrond de hoogte in. Vooral startende boeren zullen het slachtoffer zijn

Vanessa Saenen - Boerenbond

Campagne is startpunt

Zelf is de minister alvast van plan een bos aan te planten. Daarom gaat ze op zoek naar een geschikte locatie om er een 'Bos voor Rozanne' te planten. Daarmee wil ze een plek creëren waar haar dochtertje en de generaties erna kunnen ravotten.

De campagne 'Plant je eigen bos en geef het een naam' loopt op de nationale radio en sociale media en kan rekenen op de steun van alle betrokken partners van de Vlaamse overheid en de bosalliantie. Het zal alvast niet bij deze campagne blijven. De Vlaamse regering heeft immers het engagement aangegaan om in de komende 10 jaar 10.000 hectare bos aan te planten.

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek