Calvé laat kippen vrij uitlopen

De Nederlandse sauzenfabrikant Calvé draait voortaan enkel nog eieren van kippen met vrije uitloop in haar mayonaise. Het gaat om 1,3 miljoen kippen en 475 miljoen eieren.
9 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

De Nederlandse sauzenfabrikant Calvé draait voortaan enkel nog eieren van kippen met vrije uitloop in haar mayonaise. "We proberen de kippen een zo normaal mogelijke levensstijl te geven en dus horen ze buiten in het daglicht te lopen", zegt Aurélie Gerth van Calvé. Het gaat om 1,3 miljoen kippen die voor 475 miljoen eieren zorgen.

Calvé gebruikt al jaren geen eieren meer van legbatterijen,  maar nu bant de sauzenfabrikant ook die uit verrijkte kooien en scharrelkippen. "Zo zijn we de Europese wetgeving opnieuw een stap voor, want na 2012 blijven die systemen - in tegenstelling tot legbatterijen - wel nog toegelaten".

Tussen legbatterijen en verrijkte kooien is er op zich niet zoveel verschil. In legbatterijen krijgen kippen 550 cm², in een verrijkte kooi 750 cm² en een scharrelplek met zitstok. Dan lijken scharrelkippen toch een beter leven toebedeeld.

"Dat klopt niet", zegt een woordvoerder van Wakker Dier, een Nederlandse dierenrechten-organisatie die Calvé aanspoorde om de maatregel te nemen. "Scharrelkippen zien het daglicht nooit. De kippen van Calvé hebben wel een vrije uitloop buiten".

Sauzenfabrikant De Vos Lemmens gebruikt nog steeds eieren van legbatterijen. "Voor ons primeert de kwaliteit", zegt Relinde Eerlingen. "We proberen wel rekening te houden met het aspect dierenwelzijn, maar de juiste leveranciers vinden, is niet altijd even makkelijk".

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek