Buren Nevelse kippenkweker begrijpen buurtprotest niet

Niet alle buurtbewoners zijn gekant tegen de uitbreiding van een kippenkwekerij in Nevele. “Wij begrijpen niet dat er zoveel protest is tegen de uitbreiding. Als overbuur kan ik elk argument tegen de landbouwer stuk voor stuk weerleggen”, zegt Thomas Van den Berge.
28 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Niet alle buurtbewoners zijn gekant tegen de uitbreiding van een kippenkwekerij in Nevele. “Wij begrijpen niet dat er zoveel protest is tegen de uitbreiding. Als overbuur kan ik elk argument tegen de landbouwer stuk voor stuk weerleggen”, zegt Thomas Van den Berge. “Als een landbouwer al niet thuishoort in een landbouwgebied, waar dan wel?”, springt Astrid De Nobele hem bij.

Half juli sprak buurtbewoner Gilbert Mortier harde taal in Het Laatste Nieuws. Een uitbreiding van het kippenbedrijf van 40.000 naar 85.000 kippen zou volgens hem en een aantal andere buurtbewoners een zware hypotheek leggen op de levenskwaliteit in de buurt. “Desnoods trekken we naar de Raad van State en als het moet zelfs naar het Europees Hof. Een bedrijf met 85.000 kippen in een woonbuurt pikken we niet”, klonk het toen.

De protesterende buren zijn van mening dat de stank nu al niet te harden is en ook de fijne stofdeeltjes die het bedrijf uitstoot zijn volgens hen erg schadelijk. Volgens Mortier heeft niemand bezwaar tegen landbouwactiviteiten want "we wonen tenslotte in agrarisch gebied". Maar de uitbreiding van het kippenbedrijf bestempelt hij als een industriële activiteit, "met geldgewin als enig doel".

Maar niet alle buurtbewoners begrijpen het protest. “We hebben hier helemaal geen overlast van de kippenkwekerij”, zegt Thomas Van den Berge. “En ik kan het weten want ik woon rechtover het kippenbedrijf”. Volgens hem was er drie jaar geleden inderdaad sprake van geurhinder, maar sinds de huidige uitbater Tom Serrarens de zaak overnam, is er nooit meer sprake geweest van stank.

“Mijn buurman heeft dan ook zwaar geïnvesteerd in nieuwe koolstoffilters en om die investering te laten renderen, moet hij zijn capaciteit optrekken”, weet Van den Berge. Maar ook op andere vlakken streefde de kippenhouder naar verbeteringen voor de buurt. “Het aan- en afrijden van vrachtwagens gebeurt sindsdien overdag, zodat er geen nachtlawaai meer is. Wij als overburen zouden van dit bijkomend verkeer het meest last moeten hebben, maar zelfs dat is te verwaarlozen”.

Samen met een aantal andere buurtbewoner lacht Van den Berge ook het argument van de fijne stofdeeltjes weg. “We wonen vlak naast de E40. Ik zou de oorzaak eerder daar zoeken”, klinkt het. De overbuur van de kippenkweker is er ook niet over te spreken dat sommige schepenen al hun mening hebben gevormd over de uitbreiding van het bedrijf. “Wel, ik kan met niet herinneren dat ik hen hier ooit gezien heb. Ik nodig hen uit om vast te stellen hoe het hier werkelijk aan toe gaat”.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek