Brusselse supermarkten moeten onverkochte voeding in eerste plaats aan goed doel schenken

De Brusselse regering heeft een ontwerp van ordonnantie in tweede lezing goedgekeurd waardoor de 100 supermarkten van meer dan 1.000 vierkante meter verplicht zijn om hun onverkochte voeding in eerste instantie aan goede doelen, dan aan voedselverwerkende ondernemingen en vervolgens aan particuliere doorverkopers aan te bieden. Zo meldt minister van Leefmilieu en Welzijn Alain Maron.

15 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2024 13:48
Lees meer over:
supermarktgroentefruitwinkelrek

Volgens het WWF wordt vandaag ongeveer 40 procent van de voedingsmiddelen die in de wereld worden geproduceerd nooit geconsumeerd. Het grootste deel gaat verloren aan het begin van de keten, direct bij de productie of tijdens de distributie. Ook in Brussel wordt nog steeds te veel onverkochte voeding weggegooid, terwijl de behoeften van de voedselhulpsector groot blijven.

Maron wijst erop dat in Brussel meer dan 90.000 personen een beroep doen op voedselhulp. Daarom vindt hij het onaanvaardbaar dat er nog altijd tonnen eetbaar voedsel weggegooid worden.

"Ook al schenken sommige supermarkten hun onverkochte voeding al aan verenigingen, is het vastleggen van een duidelijk kader een belangrijke stap om verdere vooruitgang te boeken in de ecologische en solidaire transitie", aldus de minister. "In de toekomst zullen onverkochte voedingswaren één dag voor de vervaldatum aan goede doelen worden geschonken, zodat ze nog kunnen worden geconsumeerd. Als zij die niet kunnen gebruiken, zullen ze met voorrang worden gerecycleerd door ondernemingen die voedsel verwerken om een kringloopeconomie te bevorderen. Op die manier kunnen we voedselverspilling samen tegengaan en tegelijkertijd de minstbedeelden in Brussel helpen."

De tekst wordt nu aan verschillende adviesorganen voorgelegd.

Okay en Too Good To Go slaan handen in elkaar tegen voedselverspilling
Uitgelicht
Via de Too Good To Go-app kunnen consumenten nu ook bij 163 Belgische Okay-winkels eetbare voedselproducten ophalen die op de afvalberg dreigen te belanden. Daarmee bundelen b...
15 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek