Brussel experimenteert met asfalt op basis van koolzaad

Leefmilieu Brussel test in Evere een asfalt op basis van koolzaadolie. Mogelijk wordt straks de Groene Wandeling uitgerust met het bio-asfalt.
6 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels gewest, test in Evere een asfalt op basis van koolzaadolie. Als alles naar wens verloopt, is het de bedoeling om in de toekomst het biowegdek te gebruiken voor de Groene Wandeling, een wandeltraject van 63 kilometer langs groene zones in Brussel.

De Groene Wandeling moet het vandaag nog stellen zonder gestandaardiseerd wegdek. "De verschillende types wegbedekking hebben elk hun voordelen, maar ook hun nadelen", zegt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel in de krant La Capitale. "Naar aanleiding van aanpassingswerken in Evere hebben we bewust een ecologische keuze gemaakt".

Het bio-asfalt werd in Frankrijk ontworpen en zou er vandaag al op tal van landelijke wegen gebruikt worden. In tegenstelling tot asfalt op basis van aardolie is de variant op basis van koolzaadolie nauwelijks vervuilend. Het aanbrengen van de wegbedekking kan bovendien met minder gesofisticeerde en dure machines.

"Naar verluidt is dit asfalt stevig genoeg voor grote vrachtwagens. Binnen enkele maanden of jaren zullen we in elk geval meer weten", zegt Kempeneers. Hij is in elk geval opgetogen dat het bio-asfalt de kleur van de granulaten beschermt. "En dat is goed voor de landschappelijke integratie van de weg".

Bron: La Capitale

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek