Brugge en Izegem mogen zich jaar lang ‘Bijenvriendelijkste Gemeente’ noemen

Dit jaar zijn de twee West-Vlaamse steden Brugge en Izegem de 'Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen'. Beiden kregen de prijs omdat ze inspanningen leverden om natuurlijke habitats voor bijen te creëren door bijvoorbeeld bijenvriendelijke beplanting en -installaties te voorzien, alsook communiceren beide steden met hun burgers over deze initiatieven. Het is de negende keer dat het Vlaams Departement Omgeving deze titel uitreikt.

5 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 januari 2024 11:34 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
bij stuifmeel

Het belang van bestuivers voor mens en natuur werd benadrukt tijdens de titeluitreiking afgelopen december. "Wilde bijen behoren tot de hardste werkers. Eén op de drie happen die we eten van ons bord bestaat enkel dankzij hun bestuiving,” zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Dat de bij een bedreigde diersoort is, doet dus alle alarmbellen afgaan.” Het behoud van habitats voor bijen en andere bestuivers is volgens het departement Omgeving van cruciaal belang. Meer dan 70 procent van de wilde of solitaire bijen leeft ondergronds en zou bedreigd worden door verharde oppervlakten. Het versterken en beschermen van kleine landschapselementen in de open ruimte staat centraal in het ‘Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers’.

Bijenvriendelijkheid

Dit jaar nam het aantal steden en gemeenten toe tot 88 die streden om de titel van 'Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen'. Negen jaar geleden, in het startjaar waren dit er 21. Naast Izegem en Brugge zijn er dus nog heel wat steden die initiatieven nemen om bijenvriendelijk te zijn. De twee West-Vlaamse steden volgen Liedekerke en Beringen op.

Izegem is de winnaar in de categorie van gemeenten met minder dan 40.000 inwoners. De stad organiseerde een bijenburcht, een zomerse bijenfietstocht die de bijenvriendelijke plekken in de schijnwerpers zet en een bijententoonstelling in de bibliotheek. Bovendien houdt Izegem rekening met de beestjes in zijn natuurontwikkeling. Een bijenwerkgroep monitort er de soorten en stuurt het beheer van het groen en de plantkeuze aan.

Brugge werd laureaat in de categorie met meer dan 40.000 inwoners. Daarmee heeft West-Vlaamse grootstad al twee keer de titel op zijn palmares staan. In 2020 werd het ook al eens winnaar. “Dat ze dit jaar opnieuw uitverkoren zijn, is niet zomaar”, aldus het departement. “Deze historische stad heeft zich weten te onderscheiden door een indrukwekkend engagement voor het welzijn van bijen en andere bestuivers. Met een combinatie van een doordacht bomenbeleid, inspanningen op het gebied van ontharden, educatieve initiatieven en actieve betrokkenheid van de gemeenschap, is Brugge een voorbeeldstellende stad betreffende bijvriendelijkheid.” Concreet wordt onder meer in de Brugse scholen aan bijeneducatie gedaan, vervangt de stad tegels door bijenplanten en brengt Brugge de wilde bijensoorten in kaart om het beheer en de ontwikkeling van natuurgebieden te bevorderen.

Zeven bijenprojecten

Niet enkel het Departement Omgeving heeft een bijenplan, ook het Departement Landbouw en Visserij heeft een plan om de negatieve populatietrend van bijen een halt toe te roepen. In het kader van het Strategisch Plan Bijenteelt voorziet het departement jaarlijks een oproep voor bijenteeltprojecten die onder meer het bijenbestand herstellen, hun vijanden bestrijden of bijstand en ondersteuning geven voor bijenhoudersorganisaties of laboratoria.

Voor de periode 2023-2025 werden zeven projecten goedgekeurd, waaronder één project dat inzet op de selectieve bestrijding van de Aziatische hoornaar en één op een laagdrempelige bestrijding van varroa. Andere projecten zetten zich dan weer in om het belang van imkerhoning als lokaal natuurproduct te onderbouwen, of richten zich op de realisatie van een stabiele Zwarte bijenpopulatie. Ontdek de zeven projecten op de website van het Departement Landbouw & Visserij.

Wie redt de bij? Departement Landbouw zoekt initiatiefnemers voor bijenprojecten
Uitgelicht
Weinig dieren zijn zo belangrijk voor de boerenstiel als de bij. 84 procent van de belangrijkste gewassoorten voor menselijke consumptie, zoals fruit, groenten en noten, zijn...
24 augustus 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek