Eerste overkoepelend strategisch plan voor bestrijding Aziatische hoornaar

nieuws

De provinciale besturen en imkersbonden willen samen de Aziatische hoornaar in heel Vlaanderen de kop in drukken via opleidingen, selectieve vallen en een zendertechniek. Het Departement Landbouw en Visserij voorziet hiervoor een subsidie van 203.000 euro om de invasieve exoot te bestrijden. Het project is een initiatief van de Limburgse imkersbond en maakt deel uit van het ‘Strategisch Plan Bijenteelt’.

22 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 december 2023 15:19 Joris Rigo
aziatische hoornaar

Limburgse imkersbond

De Aziatische hoornaar dook zes jaar geleden voor het eerst op in ons land. Vorig jaar werden circa 2.000 nesten verdelgd in Vlaanderen. De Limburgse imkersbond, die de exoot al jaren bestrijdt, diende enkele maanden geleden een project in bij het Departement Landbouw en Visserij om de wespensoort in heel Vlaanderen te bestrijden. De vereniging kreeg goedkeuring van het project en daarbij een subsidie van 203.000 euro. Het project maakt deel uit van het ‘Strategisch Plan Bijenteelt’ dat het Departement Landbouw en Visserij heeft opgemaakt voor de periode van 2023 tot 2027.

Aziatische hoornaar primair nest VBI Nicky Torbeyns2

“Wij kregen eerder dit jaar een subsidie van de provincie om de Aziatische hoornaar te bestrijden”, vertelt Frans Daems, erevoorzitter bij de Limburgse imkersbond. “Wij hebben met die subsidie een strategisch programma uitgeschreven om de wespensoort in Limburg te bestrijden op momenten waarop zij het meest ‘kwetsbaar’ is. Daardoor hebben we intussen heel wat kennis en expertise opgebouwd om de invasieve exoot te bestrijden. Met het gesubsidieerde project ‘Selectieve bestrijding van de invasieve exoot Aziatische hoornaar ter bescherming van de honingbij en de biodiversiteit in Vlaanderen’ kunnen we het plan opschalen voor heel Vlaanderen”, vertelt de Limburgse imker. Voor het eerst zullen verschillende actoren in Vlaanderen overkoepelend samenwerken om de invasieve wespensoort de kop in te drukken.

“Aanvankelijk kregen alle Limburgse imkers één selectieve lokval toegestuurd, betaald via een provinciale subsidie. Gezien Aziatische hoornaars niet enkel rond de bijenstanden foerageren, rees al snel de vraag of we naast de individuele imkers ook de lokale besturen moesten betrekken bij de bestrijding. Gemeentebesturen bezitten namelijk openbare plaatsen zoals containerparken en parken waar ook lokvallen kunnen staan”, vertelt Daems. Alle Limburgse gemeenten kregen elk vijf lokvallen, die in februari van dit jaar werden gezet. “Op die manier hebben we dit jaar meer dan 200 koninginnen kunnen vangen in Limburg en daarmee hebben we zo’n 500 extra nesten vermeden”, aldus de erevoorzitter.

VBI_Aziatischehoornaarval2

Optimale bestrijding

Voor een optimale bestrijding werd een drieledige opdeling gemaakt van het hoornaarsseizoen. In de periode februari tot half juni komen de koninginnen eerst uit hun winterslaap en bouwen ze het ‘primaire nest’. In deze periode wordt gefocust op het afvangen van koninginnen met de selectieve lokvallen. Dat zijn vallen waarin enkel de Aziatische hoornaar zich laat vangen. Andere insecten kunnen ontsnappen via kleine gaatjes waar de hoornaar niet door kan.

wiekpotVBI

Later wordt hoog in de bomen een ‘secundair nest’ gebouwd en zijn er voldoende werksters die voedsel gaan zoeken. Op dat moment is het afvangen van werksterwespen met lokvallen eerder bijkomstig en wordt er gefocust op het opsporingssysteem met ‘wiekpotten’. Een wiekpot is een eenvoudige glazen pot met een lokstof in. In het deksel van de pot zit een klein gaatje met een lont, dat de lokstof absorbeert.

“De werksters komen op de wiekpotten zitten zodat je ze kan vangen en merken met een bepaalde kleur. De werkster laat je nadien vrij en afhankelijk van de vliegrichting kan je bepalen in welke richting het nest zich bevindt. Wanneer de werksterwesp opnieuw op de wiekpot komt zitten kan je aan de hand van tijd de afstand van het nest bepalen. Elke minuut dat ze wegblijft is 100 meter. Als een werkster drie minuten wegblijft, dan weten we dat het nest zich op driehonderd meter bevindt”, aldus Daems. Toch stelt hij dat het werken met de wiekpot-methode geen evidentie is. Daarom werd in het plan opgenomen om per provincie een drietal ‘cellen’ op te richten met mensen die zich gespecialiseerd hebben in het opsporen van nesten. Imkers kunnen op hen beroep doen.

zenders Aziatische hoornaar  VBI  Nicky Torbeyns

Wanneer het nest met de wiekpotmethode niet gevonden wordt, is er nog een laatste redmiddel om het nest op te sporen, namelijk met een zendertje dat aan de hoornaar wordt vastgemaakt. “Het nadeel is dat het zendertje vrij duur is. Het heeft een kostprijs van 105 euro en wanneer een nest verdelgd wordt is het zendertje nadien vaak spoorloos. Bovendien is het bedienen van zulke apparatuur niet vanzelfsprekend. We voorzien in het plan ook een aantal cursussen om mensen op te leiden om zich daarin te bekwamen”, klinkt het. De meeste gemeenten zorgen voor de verdelging van de nesten.

“Half september tot eind november is ook een cruciaal moment om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Want in deze periode worden koninginnen gekweekt voor het jaar nadien. Het is dus erg belangrijk dat de nesten tegen dan verwijderd zijn”, besluit Daems. Het volledig uitroeien van de soort lijkt voor Daems niet meteen voor morgen, maar hij benadrukt het belang van een grootschalige aanpak om de populatie in te tomen.

Provincie

Daems laat weten dat alle provinciale imkersbonden werden uitgenodigd voor een samenwerking. Allen hebben inmiddels hun steun toegezegd aan het project. “Nu zijn we aan het bekijken hoe we in de Vlaamse provincies hetzelfde procedé, zoals we in Limburg hebben toegepast, kunnen uitrollen bij alle imkers en gemeenten”, stelt hij. “Inmiddels werden de provinciale imkerbesturen gebrieft. Ze zullen ook lokvallen, lokstof, zenders en zoekapparatuur krijgen. Op deze manier wordt het plan uitgerold bij 96 imkerverenigingen en het daarbij horend netwerk van zo’n 5.000 Vlaamse imkers.”

“Het project wordt gedragen dóór en vóór imkers”, zegt Daems. Hij benadrukt het belang om alle Vlaamse imkers goed te informeren over de Aziatische hoornaar. De Limburgse imker merkt op dat de wespensoort nog maar enkele jaren in ons land opduikt en nog lang niet alles ontdekt is over het insect. “Het is echt een taai beestje”, benadrukt hij. Volgens Daems is de wespensoort niet alleen een bedreiging voor de imkerij en de biodiversiteit. “In Frankrijk worden de druiven opgegeten door de Aziatische hoornaar. Hier in België is de wespensoort ook een mogelijk gevaar voor de fruittelers.”

Elektrische harp kan bijenpopulaties beschermen tegen Aziatische hoornaar
Uitgelicht
Masterstudente Biologie Lia Baeteman (UGent) maakt het haar missie om onze bijen te beschermen. In een nieuwe studie zoekt ze naar methodes om de Aziatische hoornaar te weren....
12 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VBI / Nicky Torbeyns

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek