header.home link

Braziliaanse president Bolsonaro aangeklaagd voor ontbossing Amazonewoud

13 oktober 2021

Een Oostenrijkse ngo heeft bij het Internationaal Strafhof (ICC) een klacht ingediend tegen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wegens "misdaden tegen de menselijkheid". Aanleiding voor de ngo is de rol van Bolsonaro in de ontbossing van het Amazonegebied en de verwachte impact daarvan op het leven en de gezondheid van de mens wereldwijd.

Lees meer over:

Volgens AllRise is de regering van de Braziliaanse president verantwoordelijk voor de ontbossing van jaarlijks ongeveer 4.000 vierkante kilometer Amazonewoud en is het ontbossingstempo met 88 procent toegenomen sinds Bolsonaro aan de macht kwam. De ngo beschuldigt hem er voorts van "systematisch" te hebben geprobeerd wetten en officiële instanties rond deze problematiek te omzeilen of af te schaffen.

“Al deze acties houden rechtstreeks verband met de negatieve gevolgen van de klimaatverandering in de wereld”, klinkt het in de klacht. De ngo geeft ook nog mee dat volgens deskundigen de uitstoot als gevolg van de ontbossing onder het huidige Braziliaanse bewind tegen het einde van deze eeuw wereldwijd meer dan 180.000 extra sterfgevallen zal veroorzaken.

Stijging van temperatuur met 7,5 tot 11,5 graden

Recent werd nog een studie gepubliceerd die stelt dat ongeveer 12 miljoen Brazilianen tegen 2100 kunnen blootgesteld worden aan extreme hitte, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Fiocruz, een referentiebureau voor onderzoek op het gebied van de volksgezondheid, het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) en de Universiteit van Sao Paulo (USP) becijferden dat de temperatuur in het noorden van Brazilië tegen die periode kan stijgen met 7,5 tot 11,5 graden ten opzichte van de huidige temperaturen.

Naast de gezondheidsrisico's kunnen ook de sociaal-economische levensomstandigheden aanzienlijk verslechteren waardoor massale migratie zou kunnen ontstaan

Braziliaanse onderzoekers Fiocruz, INPE en USP

Naast de gezondheidsrisico's verklaren de onderzoekers dat de sociaal-economische levensomstandigheden van de inwoners van Noord-Brazilië, dat reeds een van de armste regio's van het land is, aanzienlijk zouden kunnen verslechteren, waardoor "massale migratie" zou kunnen ontstaan.

Het is niet de eerste klacht die bij het Internationaal Strafhof wordt ingediend tegen de Braziliaanse president.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek