Boerenforum: "EU-aanpak koolstoflandbouw is misplaatst"

De manier waarop de Europese Commissie aan de slag wil gaan met koolstoflandbouw is misplaatst. Wij vragen om de logica erover te herdenken en te zorgen voor een coherente overgang naar agro-ecologie, gebaseerd op kleinschalige en middelgrote landbouwbedrijven. Dat zegt de European Coordination Via Campesina (ECVC) waar ook Boerenforum lid van is.

21 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2022 21:07
Lees meer over:
boerenforum protest klimaat

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie haar plan voor koolstoflandbouw voor. Door op korte en middellange termijn goede landbouwpraktijken rond koolstoflandbouw te stimuleren, wil Europa tegen 2030 42 miljoen ton CO2 opslaan in de bodem via koolstoflandbouw. Dit nieuw en groen verdienmodel voor de landbouwsector kan helpen om de klimaatdoelen in de EU te bereiken.

Europese Commissie heeft voorstel voor koolstoflandbouw klaar
Uitgelicht
Tegen 2030 wil Europa 42 miljoen ton CO2 opslaan in de bodem via koolstoflandbouw. Ondertussen heeft de Europese Commissie een plan klaar om op korte en middellange termijn ac...
15 december 2021 Lees meer

Een hele reeks kleine organisaties die aangesloten zijn de Europese koepel van Via Campesina vinden dat Europa met haar duurzame koolstofcycli de bal misslaat. “Vooral over het voorgestelde certificeringsmechanisme, maar ook over de huidige focus op koolstofkredieten en de koolstofmarkt maken we ons zorgen”, klinkt het. “Zoals Europa het nu wil implementeren, is ‘koolstofboeren’ gebaseerd op technologie en niet-geïntegreerde agro-ecologische praktijken en op onbewezen schijnoplossingen, gebaseerd op technologie en genome editing.”

Boerenforum, en samen met hen ook een reeks boerenorganisaties uit Frankrijk, Spanje, Roemenië en Duitsland, noemt de voorgestelde aanpak van Europa “in het beste geval naïef”. “In feite is die aanpak het resultaat van de macht en invloed van particuliere actoren en multinationals die willen blijven vervuilen. Ze willen boeren en landbouwgrond gebruiken om hun emissies te compenseren”, zo staat te lezen in een persbericht.

Via Campesina stelt vast dat 30 procent van de EU-begroting wordt besteed aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zodat landbouwers de Europese bevolking kunnen voeden. “In een mededeling over koolstoflandbouw staat echter dat het GLB de duurzame landbouw niet kan ondersteunen op lange termijn. Als oplossing wendt de Europese Commissie zich tot privé-investeerders voor het financieren van milieumaatregelen en ecosysteemdiensten. Hierdoor werkt men niet verder aan een verandering van het onhoudbare systeem. Terwijl dat eigenlijk de kern van de zaak zou moeten zijn: het wegwerken van niet-duurzame systemen in plaats van ze te compenseren.”

Met deze aanpak werkt men niet verder aan een verandering van het onhoudbare systeem. Terwijl de kern moet zijn: niet-duurzame systemen wegwerken in plaats van ze te compenseren

Boerenforum

Die financiële strategie leidt volgens Boerenforum enkel tot nog meer macht voor grote bedrijven. “En die bewijzen keer op keer dat ze meer geïnteresseerd zijn in het verhogen van hun winsten dan in het welzijn van de burgers”, luidt het. “Dit leidt tot nog meer onverwachte gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit, tot nog meer problemen bij de toegang tot land voor boeren, en toch nog meer sociale, gezondheids- en economische schade voor plattelandsgemeenschappen.”

De alternatieve landbouworganisaties die zich verenigd hebben binnen Via Campesina, zijn ervan overtuigd dat subsidies voor koolstofgerelateerde praktijken geen stabiel inkomen vormen voor landbouwers. “Vooral niet al ze afkomstig zijn uit de privésector. Integendeel, ze maken het voor boeren nog moeilijker om prijzen te krijgen die de productiekosten dekken. Uiteindelijk leidt dit tot meer corruptie en tot machtsconcentratie, de basis van veel klimaat- en landbouwproblemen.”

In plaats daarvan pleiten ze voor een overgang naar betere systemen met respect voor klimaat en omgeving en die op agro-ecologie gebaseerd zijn. “Dergelijke systemen garanderen ecologische, sociale en economische rechtvaardigheid en lokaal, gezond voedsel voor de samenleving”, is te horen. “Garantie op faire prijzen voor de boeren is daarvoor een voorwaarde, die moet worden bereikt door meer economische steun in het overheidsbeleid, ambitieuze nationale strategische plannen, marktregulering en het afstappen van een handelsbeleid dat boeren en burgers schade berokkent, zowel in de EU als in de rest van de wereld.”

Lidl start proefproject om van 15 landbouwers "koolfstofboer" te maken
Uitgelicht
Vijftien landbouwers krijgen de komende vijf jaar begeleiding om koolstofboer te worden. Daarbij passen ze hun methodes aan, om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen in de bodem....
9 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Boerenforum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek