Boerenbondacties tegen hoge BSE-factuur
nieuwsMaandagmorgen werden op de persconferentie in Leuven op één uitzondering na nog geen details gegeven over de acties. De boeren blazen dinsdag om 10.30 uur verzamelen aan het destructiebedrijf Rendac in Denderleeuw.
Vooral de Vlaamse overheid is kop van jut. Sinds begin 2001 mag als gevolg van een EU-beslissing geen vleesbeendermeel meer worden verwerkt in het veevoeder zodat dit moet worden vernietigd. Terwijl Nederland, Frankrijk, Italië en Ierland de verwerkingskosten volledig op zich nemen spreekt de voor afvalverwerking bevoegde Vlaamse overheid enkel over een bij de sector te recupereren prefinanciering voor de periode tot 31 maart. Men wil ook enkel tussenkomen voor stockering en verbranding van het dierenmeel wat slechts een kwart van de totale kosten omvat. Extra steun is er enkel voor rundveehouders.
Boerenbondvoorzitter Devisch herhaalde maandag dat de politieke overheden volledig moeten opdraaien voor de EU-beslissing om dit slachtafval - "een hoogwaardige grondstof die zelfs voor menselijke consumptie geschikt is" - tot afvalstof te declasseren. "Voor de eerste drie maanden moet de Vlaamse overheid de kosten dekken. Nadien moet dit geregeld worden via een federaal kwaliteitsfonds dat deels door de boeren, deels door de consument moet worden gespijsd", aldus Devisch. Wat de consumentenbijdrage betreft wordt gepleit voor een distributieheffing.
Devisch had ook felle kritiek op Vlaams Landbouwminister Vera Dua omdat zij nog geen enkele aanzet gaf voor een oplossing op lange termijn. Ook over de recente beslissing van Dua om middenin de actuele BSE-crisis de boeren voortaan volledig te laten opdraaien voor het ophalen van dierenkadavers - wat de sector 350 miljoen frank (8,67 miljoen euro) kost - is de Boerenbond niet te spreken. Het is dan ook niet toevallig dat de actieweek dinsdag bij Rendac in Denderleeuw start. "We willen dat Rendac samen met ons de overheid onder druk zet", aldus Devisch. De betaling door de overheid van de BSE-factuur moet ook rechtstreeks bij dit verwerkingsbedrijf gebeuren om te vermijden dat de slachthuizen hun profijt doen bij de situatie.
Ook de EU zal het tijdens de komende acties moeten ontgelden. De Europese Unie moet werk maken van een uniforme regeling en aanpak van de crisis in alle lidstaten, luidt het. De concurrentiepositie van de Vlaamse boeren ten aanzien van hun collega's in de ons omringende landen dreigt door de huidige crisis immers zwaar in het gedrang te komen. De Boerenbond eist ook dat de EU-Landbouwministers volgende week maandag (26 februari) niet ingaan op het voorstel van EU-commissaris Fischler om de inkomensvervangende premies te verlagen waarmee deze de intensieve veeteelt wil ontmoedigen. Deze maatregel zou de Vlaamse rundveehouders nog eens 250 miljoen frank (6,19 miljoen euro) kosten.
Bron: Belga