Boerenbond wil sanitair fonds voor schapen en geiten
nieuws"Het wordt ook tijd dat de kosten die bij plagen in het verleden werden gemaakt, nu worden opgelost", zegt landbouwconsulent Guy Vandepoel. De bedoeling is dat de schapenhouders zelf een bijdrage storten aan het sanitair fonds, om in geval van een uitbraak van een plaag te kunnen rekenen op een vergoeding. Een dergelijk fonds bestaat al jaren voor rundvee, varkens en pluimvee, aldus de landbouworganisatie. "Het is tijd dat er ook een sanitair fonds voor de schapenhouderij komt, maar de besprekingen met minister Demotte over de oprichting slepen al vijf jaar aan", zegt Vandepoel.
De Boerenbond wil dat het sanitair fonds voldoet aan een aantal voorwaarden. "Het sanitair fonds voor schapen en geiten moet rekening houden met de economische draagkracht van de sector en moet in verhouding staan met de waarde van de veestapel", aldus Vandepoel. In totaal zouden de bedrijven jaarlijks één miljoen euro storten in het sanitair fonds voor de schapenhouderij.
"De heffing moet ook in functie staan van het sanitair risico van een bedrijf en de grootte van dat bedrijf", zegt de landbouwconsulent. "Iemand die meer schapen houdt en veel aan- en afvoer van schapen heeft, veroorzaakt een groter sanitair risico dan een gesloten bedrijf". In België zijn er in totaal 42.000 schapenbedrijven, maar slechts 4.000 van die bedrijven hebben meer dan tien moederschapen.
In een reactie zegt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte achter de oprichting van een sanitair fonds te staan. De schapenhouders zullen vergoed worden indien de overheid de opdracht geeft om de dieren op te ruimen, luidt het op zijn kabinet. Momenteel is er echter nog geen opdracht gegeven om de dieren die de blauwtongziekte hebben, op te ruimen.
"Tijdens de laatste vergadering over de oprichting van het sanitair fonds heeft men binnen de sector geen consensus kunnen bereiken", zegt kabinetmedewerkster Sarah Vandecruys. Knelpunt was vanaf wanneer men tot dat fonds moet bijdragen. De minister vraagt aan de sector om tijdens de volgende algemene vergadering een beslissing te nemen over het fonds.
Meer informatie: Blauwtong-maatregelen in detail
Bron: Belga