Boerenbond roept ook lokale besturen op om landbouwgrond te beschermen

Steden en gemeenten zouden in navolging van de Vlaamse regering moeten bijdragen aan de bescherming van landbouwgronden, die vaak voor andere doeleinden gebruikt worden. Dat vindt Boerenbond, die daarover dinsdag een brief stuurde naar de lokale besturen.

29 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 16:30
Lees meer over:
landbouwgrondakkerveld

Twee weken geleden bereikte de Vlaamse regering een akkoord met de landbouworganisaties Boerenbond, ABS en Groene Kring. De regering verbond zich er onder meer toe om geen gronden meer aan te kopen in herbevestigd agrarisch gebied en om in het overige agrarische gebied tot oktober geen landbouwgronden meer aan te kopen (behalve voor werken van algemeen belang of in overstromingsgebieden, maar ook voor gronden in Europees beschermde natuurgebieden).

Nu roept Boerenbond ook de steden en gemeenten op om bij te dragen aan de bescherming van landbouwgrond. "Het beschermen van onze landbouwgronden is essentieel voor het behoud van een leefbare, duurzame land- en tuinbouwsector in Vlaanderen. En daarvoor rekenen we ook op jullie", zegt voorzitter Lode Ceyssens in zijn brief.

"Concreet willen we de lokale besturen oproepen onmiddellijk verkopen en aankopen van grond stop te zetten voor andere doeleinden dan landbouw als ze gelegen zijn in het agrarisch gebied in het geheel", vervolgt Ceyssens. "Daarnaast vragen we het agrarisch gebied in lokale beleidsvisies of beleidsplannen maximaal te vrijwaren en een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de vaak zeer ruime globale kaders in agrarisch gebied binnen natuurbeheerplannen, vergunningsaanvragen met als voorwerp het bebossen van agrarisch gebied of zonevreemde functiewijzigingen in het agrarisch gebied."

Hoe concreet is het landbouwakkoord en wat houdt het in?
Uitgelicht
Donderdag werd tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties een compromis bereikt dat "tegemoetkomt aan de verzuchtingen van de landbouwers", aldus minister-president...
16 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek