header.home link

Boerenbond lanceert imagocampagne met 10.000 boodschappentassen

7 september 2022

Voor de Carrefour in Lier heeft Boerenbond tasjes uitgedeeld met de opdruk ‘de boer zorg voor gezond, veilig en duurzaam voedsel’. Met de actie, die de komende tijd navolging krijgt in andere Vlaamse provincies, wil de landbouworganisatie aandacht vragen voor de precaire situatie van boeren die mede door het stikstofakkoord zich in hun voortbestaan bedreigd zien.

Lees meer over:
boerenbondactieboodschappentas1

“De boeren zorgen ervoor dat deze boodschappentas dagelijks gevuld is met kraakvers, duurzaam en veilig voedsel van eigen bodem”, vertelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens aan een klant die de Carrefour in Lier verlaat met een volle boodschappenkar. “Onze boeren willen dat ook in de toekomst blijven doen, maar zij zien zich in hun voortbestaan bedreigd”, vervolgt hij terwijl hij de boodschappentas overhandigt.

Boerenbond liet 10.000 boodschappentassen maken met de opdruk ‘de boer zorgt voor gezond, veilig en duurzaam voedsel’. Deze tassen zullen de komende tijd bij verschillende supermarkten over heel Vlaanderen uitgedeeld worden aan winkelende consumenten. De actie, die wordt gedragen door Boerenbond, Ferm voor agravrouwen en Groene Kring, doet denken aan die van de boeren uit het Turnhouts Vennengebied die twee weken geleden voor de Carrefour in Turnhout met flyers de consumenten attendeerden op de impact van het stikstofakkoord.  

boerenbondactieboodschappentas2

Dat stikstofakkoord zet de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw op losse schroeven en daarmee ook de voedselveiligheid van ons land, meent Lode Ceyssens van Boerenbond. “De onzekerheid die hiermee gepaard gaat, weegt bovendien ook zwaar op gezinnen. Vooral vrouwen ondervinden hierdoor druk”, vertelt Nik Van Gool, nationaal voorzitter van Ferm die zich eveneens bij de actie in Lier had aangesloten.  

De landbouworganisaties willen de consumenten met de boodschappentas actie bewust maken van het belang van de boeren voor de voedselvoorziening. “Maar dit belang begint bij de consument al steeds meer door te dringen”, vertelt Ceyssens die wijst op de huidige energiecrisis. “Deze crisis toont aan hoe gevaarlijk het is om voor een bepaald product afhankelijk te zijn van derde landen. Dat willen we met het voedsel zeker niet.”

De energiecrisis toont aan hoe gevaarlijk het is om voor een bepaald product afhankelijk te zijn van derde landen. Dat willen we met het voedsel zeker niet

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond

Het stikstofakkoord is overigens niet het enige probleem van de boeren, laten de actievoerders weten aan de shoppers in Lier. “Boeren produceren onder de strengste normen en eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en kwaliteit en moeten op de wereldmarkt vaak concurreren met landen waar deze strenge regels minder gelden”, klinkt het.

De boodschappentassen hadden succes in Lier. Shopper Geri zegt ook begrip te hebben voor de actie en trekt zich de situatie van de boeren sterk aan. “Er wordt in de politiek te veel zwart en wit gedacht. Er is geen nuance meer. De boeren en het stikstofbeleid zijn daar het voorbeeld van. In deze ontwrichte tijden staat de globalisering sterk onder druk. We moeten niet afhankelijk worden van megabedrijven in het buitenland, maar moeten in Vlaanderen misschien iets minder intensievere landbouw plegen.”

boerenbondactieboodschappentas3

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek