nieuws

Boerenbond en ABS vragen haalbaar MAP aan parlement

nieuws
Dinsdag vond in de Vlaamse commissie Leefmilieu een hoorzitting plaats waarin landbouw- en natuurverenigingen konden reageren op het voorliggend mestactieplan 2011-2014. Boerenbond en ABS pleitten voor een verantwoord maar haalbaar MAP4. Beide organisaties roepen hun leden op om het MAP correct toe te passen, maar vragen een bijsturing om het in de praktijk uitvoerbaar te maken.
29 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Dinsdag vond in de Vlaamse commissie Leefmilieu een hoorzitting plaats waarin landbouw- en natuurverenigingen konden reageren op het voorliggend mestactieplan 2011-2014. Boerenbond en ABS pleitten voor een verantwoord maar haalbaar MAP4. Beide organisaties roepen hun leden op om het MAP correct toe te passen, maar vragen een bijsturing om het in de praktijk uitvoerbaar te maken en opbrengsten niet te hypothekeren.

In overleg met Europa heeft Vlaanderen de bemestingsnormen voor stikstof en fosfaat vastgelegd. Dit vergt een nieuw mestactieplan (MAP) voor de periode 2011-2014. Gezien het bemestingsseizoen 2011 half februari van start ging, zonder definitief MAP, vragen Boerenbond en ABS dat 2011 als overgangsperiode wordt beschouwd. "Bij het opstellen van zijn bemestingsplan kon de land- of tuinbouwer immers geen rekening houden met de nieuwe normen", verklaren zij.

In hun tussenkomst tijdens de hoorzitting, hebben de landbouworganisaties gewezen op het feit dat de nieuwe normen zeker invloed zullen hebben op de opbrengsten en de kwaliteit van de land- en tuinbouwproducten. De organisaties betreuren dat de bepaling van de nieuwe fosfaatnormen niet gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek.

Boerenbond en ABS wezen erop dat het nieuwe MAP duurzame landbouwpraktijken verhindert. "Het nieuwe MAP verplicht boeren hun dierlijke mest af te voeren en te verwerken, terwijl de noden van het veld moeten worden aangevuld met kunstmest", stellen de landbouworganisaties vast. "Op ecologisch vlak betekent dit dat het koolstofgehalte in de bodem zal afnemen. Op economisch vlak betekent dit extra kosten, zowel voor mesttransport en -verwerking als voor de aankoop van kunstmest."

De vraag naar derogatie, bovenop het voorziene MAP4, werd tijdens de hoorzitting verantwoord. Hierbij werd benadrukt dat die nog voor dit bemestingsseizoen verkregen moet worden. Boerenbond en ABS deden ook enkele concrete voorstellen die volgens hen nodig zijn om het MAP werkbaar te maken. Dat gaat over het omkeerbaar maken in 2014 van de keuze voor totale of werkzame stikstof tot een eenvoudige manier om meeropbrengsten aan te tonen.

Boerenbond en ABS pleitten tevens voor een proportioneel handhavingsbeleid. Bij het vaststellen van een overtreding dient men eerst te waarschuwen, te begeleiden en pas in derde instantie te sanctioneren. Boetes moeten ook proportioneel zijn met de graad van overtreding. Tijdens de hoorzitting haalden de landbouworganisaties enkele praktijkvoorbeelden aan die het tegendeel bewijzen.

Verder benadrukten Boerenbond en ABS de nood aan een duidelijke scheiding tussen de uitvoerende taken. Beleid, begeleiding en controle moeten door verschillende diensten gebeuren, klonk het.

Beeld: NTV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek