Boeren op een Kruispunt richt zich nu ook op dierenwelzijn
nieuwsBoeren op een Kruispunt, een hulporganisatie voor alle Vlaamse land-en tuinbouwers in nood, richt zich tegenwoordig ook op het welzijn van dieren. “Dierenwelzijn is vaak verbonden met andere problemen op professioneel of persoonlijk niveau”, klinkt het ter verklaring. De dienst ging in april vorig jaar van start sindsdien werden er 19 dossiers behandeld.
Boeren kunnen zich nu ook voor problemen met dierenwelzijn tot de hulporganisatie richten. Volgens Boeren op een Kruispunt (BoeK) zijn boerenwelzijn en dierenwelzijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Men woont immers waar men werkt en men werkt waar men woont. Het heeft dan ook geen enkele zin om slechts één kant van het spectrum aan te pakken, zonder de andere problematieken aan de oppervlakte te brengen en te begeleiden.”
De hulporganisatie constateert dat haar adviseurs regelmatig geconfronteerd worden met situaties waar de boer om financiële of om psychosociale redenen het welzijn van de dieren niet meer kan garanderen. Volgens de organisatie kan een aanpak van het dierenwelzijn ook de boer verder helpen. "De boer ziet ook niet graag dat zijn dieren het slecht hebben." Door te zorgen dat de dieren het goed hebben, voelt de boer zich goed en vice versa.
Al te vaak worden onze adviseurs geconfronteerd met situaties waar de boer om financiële of om psychosociale redenen het welzijn van de dieren niet meer kan garanderen
Overheid subsidieert dierenwelzijnsproject voor vier jaar
Het dierenwelzijnsproject is op 1 april vorig jaar gestart en sindsdien werden 19 dossiers behandeld. “Opvallend is dat bijna de helft van de gevallen over alleenstaande boeren ging en dat er meestal met melkvee gewerkt wordt, al dan niet gemengd met varkens en vleesvee”, aldus BoeK, dat stelt dat de eerste resultaten al geboekt zijn: “In heel wat gevallen leidt onze tussenkomst via een plan van aanpak tot merkbare snelle resultaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verbeterde opfok van jongvee, betere hygiëne, een verbeterd voedingsplan, betere klauwgezondheid.”
Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het departement Dierenwelzijn van het Departement Omgeving. De Vlaamse overheid heeft hiervoor vier jaar geld vrijgemaakt. Dat bedrag is goed voor zeven procent van het totale jaarinkomsten, zo blijkt uit het jaarverslag. Er is een halftijds coördinator aangesteld om de dossiers op te volgen.

Bron: Eigen berichtgeving