nieuws

Boeren mogen lawaai maken in Langemark-Poelkapelle

nieuws
De voorbije zomer was Alveringem de eerste gemeente in Vlaanderen waar het politiereglement gewijzigd werd zodat boeren geen klacht riskeren wegens geluidsoverlast tijdens hun nachtelijke werkzaamheden. Langemark-Poelkapelle volgt dit voorbeeld. Meerderheidspartij sp.a stemde evenwel tegen. “Wij vrezen dat deze aanpassing door een minderheid zal aangegrepen worden om 's nachts allerlei activiteiten uit te voeren”, uitte sp.a-raadslid Jean-Marie Callewaert zijn ongenoegen.
15 november 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
De voorbije zomer was Alveringem de eerste gemeente in Vlaanderen waar het politiereglement gewijzigd werd zodat boeren 's nachts kunnen oogsten zonder een klacht wegens geluidshinder aangesmeerd te krijgen. Langemark-Poelkapelle volgt dit voorbeeld. Meerderheidspartij sp.a stemde evenwel tegen. “De boeren moeten hun werk kunnen doen, maar de mensen hebben recht op nachtrust. Wij vrezen dat deze aanpassing door een minderheid zal aangegrepen worden om 's nachts allerlei activiteiten uit te voeren”, uitte sp.a-raadslid Jean-Marie Callewaert zijn ongenoegen.

In de Brugse deelgemeente Zwankendamme haalde de politie afgelopen zomer twee landbouwers van hun veld omdat ze tot 's avonds laat graan aan het dorsen waren. Een buurtbewoner vond dat er sprake was van nachtlawaai. Het nieuws zorgde voor nogal wat wrevel bij boeren en loonwerkers in de streek. Ook in Langemark-Poelkapelle, waar 87 procent van het grondgebied ingekleurd is als landbouwgebied, ziet men de risico's in van toenemende onverdraagzaamheid. In een aangepast politiereglement worden de boeren nu beter beschermd.

“Sommige mensen denken dat wij dat voor ons plezier doen, maar 's nachts doorwerken is in het oogstseizoen soms echt noodzakelijk. De landbouw is nu eenmaal sterk afhankelijk van het weer. Soms gebeurt het dat we snel moeten ingrijpen als er regen of onweer verwacht wordt. Sommige gewassen kan je ook pas laat op de dag beginnen dorsen. Tarwe bijvoorbeeld is pas echt goed droog na 16 uur. Het gaat trouwens maar om korte periodes: juli en augustus voor tarwe en gerst, september en oktober voor maïs”, zegt landbouwer Johan Vanysacker uit Bikschote.

Een ander probleem is dat het aantal loonwerkers in de Westhoek de laatste jaren ferm gedaald is. “Pikdorsers en andere zware machines kosten veel geld en daarom zijn al veel bedrijven gestopt. Maar het werk moet wel gedaan zijn en er is niet veel tijd. Als die loonwerkers in drie weken honderden hectaren maïs moeten oogsten, kunnen ze niet anders dan 's nachts doorwerken”, vervolgt Vanysacker, die benadrukt dat er in Langemark-Poelkapelle nog geen klachten zijn geweest.

Meerderheidspartij CD&V wou het voorstel enkele maanden geleden al stemmen, maar coalitiegenoot sp.a protesteerde. Oppositiepartij Open Vld bracht het punt afgelopen maandag opnieuw op de agenda en leverde de CD&V een wisselmeerderheid. In het nieuwe reglement werd ook opgenomen dat het geluid van spelende kinderen niet hinderlijk is. Dat gebeurde in navolging van de rechtszaak rond de speelpleinwerking in Lauwe van enkele jaren geleden.(GL)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek