Boeren eisen specifiek herstelplan Europese landbouw

Een zestal bussen met Vlaamse boeren neemt maandag deel aan de Europese landbouwbetoging in Luxemburg. Daar zijn op hetzelfde moment de Europese landbouwministers samen voor de Landbouwraad. Het is de Boerenbond die de landbouwers mobiliseert. De manifestatie is een initiatief van Copa.
19 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Een zestal bussen met Vlaamse boeren neemt maandag deel aan de Europese landbouwbetoging in Luxemburg. Daar zijn op hetzelfde moment de Europese landbouwministers samen voor de Landbouwraad. Het is de Boerenbond die de landbouwers mobiliseert. De manifestatie is een initiatief van Copa. Er worden enkele duizenden boeren uit diverse landen verwacht.

"De crisis in de land- en tuinbouw laat zich al meer dan een jaar voelen", legt Boerenbond uit. "Daarbovenop kwamen de financiële en economische crisissen. Europa heeft binnen het Europees landbouwbeleid marktregulerende instrumenten. De land- en tuinbouwers eisen dat Europa die nu ook eindelijk eens maximaal inzet".

Volgens Boerenbond moet Europa zelfs nog verder gaan. "De huidige crisis is geen gewone marktverstorende situatie waar de gangbare marktregulerende instrumenten de oplossing kunnen bieden. De landbouwministers mogen niet blind blijven voor die situatie. Een duurzame Europese landbouw, basis van onze voedselzekerheid, is even belangrijk als een sterke banksector. We verwachten dan ook duidelijke initiatieven die deze uitzonderlijke crisis aanpakken". De Europese boeren eisen daarom een specifiek herstelplan voor de Europese land- en tuinbouw.

De betoging vindt plaats tussen 13 en 15 uur op het plaine du Kirschberg in Luxemburg stad. De actie wordt voorafgegaan door een tractoroptocht vanuit het centrum van de stad. Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, zal er het woord nemen, samen met René Ladouce, voorzitter van de Fédération Walonne de l'Agriculture (FWA) en voorzitters van andere landbouworganisaties.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek