Boerderijwindmolens sterk in opmars in Vlaanderen

Melkveehouder Dirk Devreese was medio 2019 de eerste Vlaamse landbouwer met een bedrijfswindmolen. Inmiddels zijn de groene energie-opwekkers aan een snelle opmars in Vlaanderen bezig. De Nederlandse producent EAZ Wind verkocht tot dusver twintig exemplaren en heeft voor dit jaar dertig projecten in de pijplijn zitten.

3 maart 2021  – Laatste update 4 maart 2021 11:56
Lees meer over:
SV 2020 0820 EAZ WIND-6301

“Afhankelijk van het verkrijgen van de vergunningen gaan we dit jaar dertig windmolens installeren bij landbouwbedrijven in Vlaanderen”, vertelt Wilfried De Greef, vertegenwoordiger in België van de Nederlandse leverancier van windmolens E.A.Z. Wind. Het bedrijf startte in 2019 met de verkoop van 15 meter hoge bedrijfswindmolens, specifiek ontwikkeld voor de land-en tuinbouwsector, in Vlaanderen en is in dat segment naar eigen zeggen uniek.

Dit wordt bevestigd door melkveehouder Dirk Devreese die medio 2019 de primeur had in Vlaanderen met de installatie van de bedrijfswindmolen “Er waren wel kleinere modellen op de markt, maar die leverden bij lange niet dit vermogen van 30 kW”, zegt de boer die in het West-Vlaamse Zevenkote een gemengd bedrijf runt met ruim 70 koeien en 3.000 biggen in opfok.

Wantrouwen onder boeren

Sinds de installatie bij Devreese maakt de verkoop een snelle evolutie door. Werden er in 2019 vijf exemplaren geleverd bij Vlaamse landbouwbedrijven, liep dat aantal op tot twintig in 2020. Voor dit jaar staan er dus dertig op de planning. De Greef verklaart de interesse door de oplopende energiekosten, terwijl ook de aandacht voor duurzaam ondernemen een rol speelt. Daarnaast ziet hij oplopend wantrouwen onder de boeren als het gaat om energievoorziening. Daarbij speelt onder andere de discussie over de terugdraaiende teller een rol, als ook het al dan niet sluiten van de kerncentrales.

Om deze redenen kiezen boeren er volgens De Greef steeds meer voor om onafhankelijk te worden in hun energievoorziening. Vijf van de dertig windmolens werden dit jaar besteld in combinatie met batterijopslag en zonne-installatie waardoor het mogelijk wordt om overtollige energie op te slaan en in theorie stroom-onafhankelijk te worden. “Het volledig benutten van de windopbrengst is de grote kunst”, beaamt Devreese die zijn bedrijfsactiviteiten in de mate van het mogelijk aanpast aan de windopbrengst.

WhatsApp Image 2021-03-03 at 14.33.24 (

Halvering stroomrekening

Devreese kijkt een kleine twee jaar na de ingebruikname van de windmolen tevreden terug op zijn investering. De windmolen levert wat de leverancier beloofd had: rond de 30.000 kWh. Hiermee kan de West-Vlaming de helft van de energiebehoefte van zijn bedrijf dekken. De maandelijkse factuur voor stroom is ondertussen teruggelopen van 1.050 euro naar 550 euro.

EAZ benadrukt dat de windmolen interessant wordt bij een jaarlijkse stroomgebruik vanaf 40.000-50.000 kWh. In de praktijk zijn het vooral melkveebedrijven en varkensboeren, of een combinatie, die een bestelling plaatsen bij het Nederlandse bedrijf. “Bij beide bedrijfsactiviteiten is er sprake van veel en een constant energieverbruik”, verklaart De Greef.

Een andere zeer belangrijke randvoorwaarde is de windopbrengst. E.A.Z. Wind heeft inmiddels een nieuw model op de markt die 30.000 kWh tot 50.000 kWh energie opwekt. De windsnelheid is hierbij leidend. “Hoe dichter bij de kust, hoe meer je richting de 50.000 gaat en hoe verder landinwaarts, hoe meer je richting de 30.000 gaat”, aldus De Greef.

Terugverdientijd van zes tot tien jaar

Een investering in deze nieuwe type windmolen, exclusief bekabeling en netwerkkosten, bedraagt zo’n 70.000 euro. De Greef wijst op het bestaan van subsidieregelingen waardoor tussen de 15.000 en 25.000 euro financiële steun verkregen kan worden. Al met al schat de leverancier de terugverdientijd op zes tot tien jaar.

Pionier Devreese vult zijn groene windenergie aan met 13.000 kWh zonne-energie, hetgeen hij sinds dertien jaar opwekt met de panelen op het dak van zijn loods. Volgens De Greef is dat de ideale combinatie om op termijn helemaal energiezelfstandig te zijn. “In de zomermaanden is de windopbrengst lager dan in de andere maanden, hetgeen je dan perfect kunt combineren met zonne-energie”, besluit hij.

SV 2020 0820 EAZ WIND-6319

Bron: Jerom Rozendaal

Beeld: E.A.Z Wind / Dirk Devreese

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek