Boek bundelt levensverhalen van 26 vissersvrouwen

Vrouwen van vissers staan er geregeld wekenlang alleen voor. In het boek 'Vissersvrouwen' interviewt Katrien Vervaele 26 echtgenotes van vissers. "Veel vrouwen hebben het af en toe moeilijk, maar ze zijn ongelooflijk trots op hun man en op de visserij", vertelt de auteur in Het Nieuwsblad. De sector heeft het momenteel echter erg moeilijk en ook de vrouwen ervaren die druk.
20 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Vrouwen van vissers staan er geregeld wekenlang alleen voor. In het boek 'Vissersvrouwen' interviewt Katrien Vervaele 26 echtgenotes van vissers. "Veel vrouwen hebben het af en toe moeilijk, maar ze zijn ongelooflijk trots op hun man en op de visserij", vertelt de auteur in Het Nieuwsblad. De sector heeft het momenteel echter erg moeilijk en ook de vrouwen ervaren die druk.

Katrien Vervaele schreef tot hiertoe vooral jeugdboeken, maar als kustbewoonster wilde ze meer te weten komen over de visserij. "Vroeger was het een erg gesloten gemeenschap, waar iedereen aan elkaar hing. Nu zijn er meer contacten met mensen buiten het vissersmilieu, maar de visserijsector blijft toch een heel aparte wereld waar we niet zoveel over weten", zegt Vervaele. 

Of vissers ruwe bonken zijn die zich aan wal maar al te graag bedrinken? "Dat beeld klopt niet, want de vrouwen vertelden me dat het vaak heel zachte mannen zijn". De vissersvrouwen moeten zelf wel tegen een stootje kunnen, en dan vooral de eenzaamheid. "Nog moeilijker is dat ze zich telkens weer moeten aanpassen: dan is hun man er niet, dan weer wel. Ook het afscheid valt hen vaak zwaar. Vaak vrezen ze dat hun man op zee iets zal overkomen".

Vervaele heeft een aantal beklijvende anecdotes opgetekend. Zoals hetgeen Luciennes echtgenoot overkomen is. Bij woelig weer sloeg een man overboord. De bemanning kon hem grijpen, maar omdat het schip te fel schommelde, viel de onfortuinlijke visser weer in het water. Bevangen door de vrieskou zagen ze hem onder water verdwijnen, hij verdronk voor hun ogen. Met de vlag halfstok zijn ze dan de haven binnengevaren.

De vissersvrouwen beschrijven hoe de sector de jongste jaren flink veranderd is. "Vroeger voer een visser uit wanneer hij wou, waar hij wou en hij bepaalde ook zelf hoe lang hij zou wegblijven. Nu zijn er veel quota en regels waardoor het steeds moeilijker wordt een inkomen te puren uit de visserij", besluit Vervaele. 

Meer informatie: Vissersvrouwen

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek