Blijven boeren Trump trouw?

Verwacht wordt dat de landbouwstaten in de VS opnieuw voor Donald Trump zullen stemmen, ondanks zijn nefaste buitenlandbeleid en de handelsconflicten die hij met China en Mexico uitlokte.

2 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 3 november 2020 8:48
Lees meer over:

Iowa, Wisconsin, Minnesota, North Carolina en Indiana staan gekend als de landbouwstaten van de VS. Behalve Indiana, zijn het ook ‘swing states’, waar de verkiezingsuitslag een doorslaggevende rol kan spelen. De stem van de boeren heeft er dus een grote impact. Naar verwachting zal de meerderheid van de boeren voor Trump kiezen. Boeren en plattelandsbewoners stemmen traditiegetrouw immers overwegend voor de Republikeinen.

Veel beloftes, weinig resultaat

Eén van de beloftes van Trump tijdens de vorige verkiezingscampagne was dat de VS en de boeren meer voordeel zouden halen uit de handel met het buitenland. Een blik op zijn toenmalige verkiezingsprogramma leert ook dat hij de bureaucratie zou afbouwen en dat hij ervoor zou zorgen dat biobrandstoffen zoals maïs-ethanol aan autobrandstof zou toevoegen.

Tijdens de verkiezingen van 2016 stonden de boeren er niet goed voor. Hun situatie is, in tegenstelling tot de vele beloftes, op vandaag niet veel veranderd. De krant Indy Star beschrijft de voorbije jaren als ‘verwoestend’ voor de Amerikaanse boeren. “Door de handelsspanningen met China hebben boeren een belangrijke markt verloren en zijn de prijzen van gewassen sterk gedaald”, schrijft de krant. “Door steeds grotere klimaatrampen zijn akkers overstroomd en gewassen verwoest. De waarde van boerderijen, die boeren elk jaar gebruiken om hun bedrijfskosten te dekken, is gedaald. En volgens het American Farm Bureau zijn er in 2019 meer boerenbedrijven failliet gegaan.”

Handelsconflict met China

In juli 2018 barstte de handelsoorlog los tussen de VS en China, met Trump aan de knoppen. Nochtans had hij 2 jaar eerder de boeren beloofd dat ze de vruchten zouden plukken van een florerende buitenlandse handel. Maar zijn regering legde maar liefst 34 miljard dollar aan tarieven op op goederen uit China. Daardoor kost het voor Amerikaanse bedrijven veel meer op producten uit China in te voeren. Als antwoord hief China een tarief van 25 procent op sojabonen en andere landbouwproducten uit de VS.

Dat mondde uit in een opbod aan vergeldingsacties tussen de twee grootmachten. Zo stegen de Chinese tarieven op Amerikaanse sojabonen verder naar 33 procent. Varkensvlees uit de VS kreeg een tarief opgeplakt van maar liefst 72 procent.

Record-subsidies

Veel goeds heeft het Trumpbeleid de boeren dus niet gebracht. Toch wordt verwacht dat de Amerikaanse boeren opnieuw massaal zullen stemmen voor hem.

Tijdens zijn presidentschap keerde Trump immers gigantische bedragen uit aan de boeren. “Record-subsidies zijn de reden waarom we geloven dat de meeste Amerikaanse boeren Trump trouw zullen blijven”, meldde The Conversation. “Een grote hap van het geld is naar ‘rode’ (Republikeinse) Midwesterse staten gegaan, zoals Iowa dat alleen al een miljard van de beschikbare 10,2 miljard dollar toegeschoven kreeg. De uitbetalingen zijn in de aanloop naar de verkiezingen versneld. In combinatie met subsidies gerelateerd aan handel wordt naar verwachting dit jaar een recordbedrag van 46 miljard dollar uitgekeerd.”

Volgens persagentschap Reuters komt op die manier een derde van de inkomsten van de Amerikaanse boeren van staatssteun. Critici beschuldigen Trump ervan om de stem van de boeren te kopen.

Platteland versus Democraten

Daarnaast is de boerengemeenschap bezorgd dat een president uit het kamp van de Democraten hogere belastingen zou heffen en strengere milieuwetgeving zou invoeren.

Maar noch Trump, noch de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft een uitgewerkt landbouwbeleid klaar. Met zijn ‘Plan for Rural America’ oogstte Biden wel wat aandacht, maar vooral omdat er opvallend veel groene accenten in zitten, zoals de evolutie naar een zero-emissie landbouw. Iets wat niet meteen in de smaak valt bij de boeren in de VS.

Toch keren niet alle boeren zich tegen Biden. Zo wil hij een einde maken aan het handelsconflict met China en de vrijhandelspolitiek opwaarderen. Daarnaast waarderen velen zijn plan om de plattelandsgemeenschappen te stimuleren en zijn geplande investeringen in gezondheidszorg en internet. Bovendien heeft hij ook een steunplan klaar voor nieuwkomers in de landbouw en wil hij 400 miljoen dollar (343 miljoen euro) investeren in onderzoek naar groene energie.

Toekomst

In 2023 komt de vernieuwing van de ‘Farm Bill’, het nationale landbouwbeleid, op de plank van de nieuwe president. De Farm Bill geldt als vangnet voor boeren en moet de risico’s helpen opvangen. Daarnaast reikt het de boeren ook instrumenten aan om hun grondstoffen efficiënter te gebruiken en om nieuwe markten in het buitenland aan te boren. De komende jaren worden dus zeer bepalend voor de landbouw in de VS.

Wist je dat...

De verkiezingen in de VS altijd op de dinsdag na de eerste maandag van november gehouden worden om het gemakkelijk te maken voor de boeren? In de loop van de 19de eeuw hebben de Amerikanen die dag vastgelegd, in die periode werkte het merendeel in de landbouw. Begin november is het moment dat de oogst is binnengehaald én de winter nog niet begonnen is. De zondag (rustdag) en de woensdag (marktdag) vielen al snel weg. In die periode, auto's waren er nog niet, moesten mensen bovendien nog lang reizen van het platteland naar de stembureaus. Vandaar dat de keuze op dinsdag gevallen was. "Na de eerste maandag" werd toegevoegd om te vermijden dat de verkiezingen op de feestdag 1 november zouden vallen.

Bron: Food & Agribusiness / Boerenbusiness / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek