Blauwtonginfectie in Limburg, ook Nederlandse dieren ziek ondanks vaccinatiecampagne

nieuws

In Limburg zijn vier schapen gestorven aan de dierenziekte blauwtong. Dat schreef Het Belang van Limburg zaterdag. Boer Pieter Coopmans bracht het nieuws zelf naar buiten op sociale media. Een dertigtal schapen zit in quarantaine. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano zijn er sinds de herintroductie van de ziekte in België al 15 uitbraken vastgesteld.

22 juli 2024 Ruben De Keyzer
schapen facebook herkenrode

Blauwtong is een virale aandoening die wordt overgedragen via muggen. Ze is schadelijk voor herkauwers zoals schapen, en een variant treft ook runderen. Bij schapen en kalveren kan het virus lijden tot de dood. In Nederland is al langer sprake van een opflakkering van het virus, maar ook België bleef niet gespaard.

Type 3

Boer Pieter Coopmans van de Limburgse Abdij van Herkenrode deelde het droevige nieuws op sociale media. “Vorige zondag hadden we een verzwakt schaap in onze “wolvenweide” in Kermt”, schrijft hij. “Tijdens de week stelde we vast dat er enkele schapen zwakker waren dan de rest. Het schaap dat we weg haalde in Kermt was ondertussen gestorven en richting Dierengezondheidszorg Vlaanderen gestuurd voor autopsie. Vrijdag kregen we het resultaat binnen. Wat men vermoedde, werd bevestigd. Onze schapen hebben het Blauwtongvirus. Bij Sciensano onderzoeken ze nu welk type van BT het nu juist is. De dieren die te zwak zijn, zijn voor extra verzorging naar de stallen gehaald. De anderen worden kort opgevolgd.”

De klassieke symptomen van Blauwtong zijn koorts, kreupelheid, gebrek aan eetlust, overmatige speekselproductie, zwelling en blauw worden van de tong, enz. Schapen lijken gevoeliger te zijn voor een infectie met blauwtong type 3 dan runderen, en kennen een vrij vrij hoge mortaliteit tot 30 procent. Ook runderen kunnen symptomen vertonen, maar in mindere mate dan schapen.

Gezondheidsinstituut Sciensano onderzoekt nu om welk type van blauwtong het precies gaat bij deze uitbraak in Limburg. Hoewel de ziekte ongevaarlijk is voor mensen, kent het wel aanzienlijke economische gevolgen. Zo zet een uitbraak van blauwtong ook een rem op de export van levende dieren en dierlijke producten.

15 uitbraken

De blauwtonguitbraak is helaas geen nieuwigheid. Al sinds 9 oktober 2023 is België zijn blauwtongvrije status verloren, door een uitbraak op een klein schapenbedrijf in Merksplas (provincie Antwerpen), op zes kilometer van de grens met Nederland. Het besmette dier vertoonde koorts, neusvloei, stijfheid en ademhalingssymptomen. De blauwe kleuring van de tong, waarnaar het virus, komt soms, maar niet altijd voor.

Sinds de eerste uitbraak in Merksplas, zijn vijftien bijkomende uitbraken van blauwtong vastgesteld. negen schapenboerderijen werden getroffen, waarvan vijf in Antwerpen en één in Vlaams-Brabant. In Limburg staat de teller nu op drie.

Ook zes rundveeboerderijen zijn sinds het verlies van onze blauwtongvrije status getroffen, waarvan twee in Oost-Vlaanderen, één in Antwerpen, één in Limburg en twee in Luik.

“In al deze uitbraken ging het over een infectie met Blauwtong virus (BTV) serotype 3”, meldt Sciensano. “Sinds 3 september 2023 werd een uitbraak van dit serotype gemeld in Nederland waar het virus zich reeds over het hele land verspreid heeft. Het virus treft zowel kleine herkauwers, runderen, als ook alpaca’s. Momenteel zijn er in Nederland reeds 4.415 PCR en 1.563 klinisch bevestigde haarden (2 april 2024). Sinds oktober 2023 werden er in andere buurlanden ook uitbraken gemeld: 43 uitbraken in Duitsland en 73 in het Verenigd Koninkrijk.”

Muggen

Aangezien het virus wordt overgedragen door knijten, een type mug, wordt verwacht dat het virus zich verder zal verspreiden naarmate deze overdragers actiever worden. “Gezien het beperkte aantal bevestigde gevallen tot nu toe in België, kan verwacht worden dat het grootste deel van de populatie van herkauwers niet geïnfecteerd is geraakt en dus nog gevoelig is, waardoor een nieuwe toename in viruscirculatie kan verwacht worden”, meldt Sciensano.

Voor de uitbraak in Nederland was dit serotype nog niet eerder vastgesteld in West-Europa, met uitzondering van enkele gevallen op Sardinië en Sicilië in 2017.

Ruim 500 in Nederland

Net zoals in België, is in Nederland eerder dit jaar een vaccinatiecampagne afgetrapt tegen het virus, maar de vaccins bieden geen volledige bescherming. Het blauwtongvirus is inmiddels op meer dan 500 plekken in Nederland opgedoken. De teller staat maandag op 503 gevallen, tegen 94 vorige week maandag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meegedeeld. De meeste gevallen zijn in Overijssel en Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg.

Op de Nederlandse zender EenVandaag benadrukt dierenarts Bernd Hietberg uit Beilen dat deze besmettingsgolf niet betekent dat de vaccins nutteloos zijn. "We hoopten dat er na vaccinatie geen nieuwe besmettingsgolf meer zou ontstaan, maar helaas", zegt hij Toch verwacht hij dat er dankzij de vaccinaties minder dodelijke slachtoffers zullen vallen dan vorig jaar. “Toen stierven er ruim 40.000 schapen aan de ziekte”, zegt hij. “Tot nu toe heb ik in de afgelopen dagen drie meldingen gehad en bij deze schapen leken de symptomen wel milder."

Volgens de dierenarts kan er ook sprake zijn van een dubbele doodsoorzaak. Door het warme, natte weer lijden veel dieren aan luchtweginfecties. Wanneer een verzwakt dier ook nog eens een blauwtonginfectie oploopt, kan dit, zelfs in milde vorm, toch nog de dood betekenen.

Vaccinatiecampagne tegen blauwtong in volle gang
Uitgelicht
Sinds vaccins tegen het blauwtongvirus goedgekeurd en sinds enkele weken ook beschikbaar zijn in Vlaanderen, zijn veehouders gestart met het inenten van hun dieren. Op basis v...
13 juni 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek