Ook België keurt blauwtongvaccin goed
nieuwsHet Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft het Syvazul vaccin tegen blauwtong goedgekeurd. Het gaat om hetzelfde vaccin dat eind vorige maand in Nederland al werd goedgekeurd. Bij onze noorderburen is inmiddels een tweede vaccin erkend en is de vaccinatiecampagne volop bezig. In ons land is het vaccin momenteel nog niet beschikbaar, maar schapenhouders reageren desondanks verheugd op de erkenning. Het blauwtongvirus, dat ook rundvee treft, houdt vooral lelijk huis bij schapenhouderijen.
Eind vorige maand keurde Nederland het vaccin Syvazul goed. Het gaat om een vaccin van het Spaanse farmabedrijf Syva dat bescherming biedt tegen het blauwtongvirus serotype 3. In reactie op de Nederlandse goedkeuring kondigde FAGG vorige week een spoedprocedure aan om het vaccin ook in ons land te erkennen. Een dag na deze aankondiging werd het vaccin al goedgekeurd. “Op 8 mei 2024 staat het FAGG het gebruik toe van het immunologisch diergeneesmiddel Syvazul BTV 3 bestemd voor schapen en runderen”, klinkt het.
“Dat is goed nieuws. Als het vaccin in België beschikbaar is, start ik meteen met de vaccinatie. Momenteel is er geen enkel middel dat bescherming biedt”, reageert Gert De Brandt die in Aalst 400 schapen melkt. Ook Tom Nijs van korteketenschapenbedrijf Nijswolkje in Rillaar reageert verheugd. Hij was vorige week nog kritisch op het uitblijven van de Belgische erkenning. “Het vaccin is in Nederland erkend, maar mag hier niet gebruikt worden. Op sommige momenten is Europa ver te zoeken”, zei hij toen.
Vaccin enige remedie tegen virus
De Vlaamse schapenhouderij keek reikhalzend uit naar de komst van het vaccin. De uitbraak van het nieuwe type blauwtongvirus vorig jaar eiste veel dodelijke slachtoffers onder de schapen in Nederland. Ook runderen kunnen het virus krijgen, maar de symptomen zijn minder ernstig. Vlaanderen ontsnapte vorig jaar nog aan een uitbraak, maar de verwachting was dat ook de schapenhouderij in onze regio dit jaar getroffen zou worden. De ziekte wordt overgedragen door knutten, kleine vliegjes die actief worden bij oplopende temperaturen.
In afwachting van het vaccin adviseert DGZ schapenhouders om schapen tussen zonsondergang en zonsopkomst, als de knutten het actiefst zijn, op te stallen in een goed geventileerde ruimte. Knutten houden niet van verse luchtstromen. Behalve deze preventieve maatregel was er lange tijd geen curatieve remedie tegen het virus.

Vaccinatiecampagne gestart in Nederland
Daar is nu dus een einde aangekomen. Na de erkenning in Nederland is de vaccinatiecampagne bij onze noorderburen inmiddels volop aan de gang en deze week werd een tweede vaccin van het farmabedrijf Boehringer Ingelheim erkend. Van Syvazul zijn er in Nederland 2 miljoen doses toegezegd en van het tweede vaccin zullen er op termijn 1,3 miljoen doses op de Nederlandse markt komen. Deze hoeveelheden volstaan volgens de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema om alle schapen in Nederland te vaccineren en een begin te maken met runderen. Omdat schapen ernstigere symptomen vertonen, krijgen zij voorrang in de vaccinatiecampagne.
Onduidelijkheid over strategie en beschikbaarheid
Over deze vaccinatiecampagne in België en de beschikbaarheid in ons land is vooralsnog niets bekend. “Wij zijn volop in afwachting van meer concrete informatie vanuit de overheid”, vertelt Eva Van Mael, dierenarts kleine herkauwers bij DGZ. Het vaccin wordt in ons land verdeeld door groothandelaar Fendigo. Een vertegenwoordiger van het bedrijf laat desgevraagd aan VILT weten dat het middel momenteel nog niet leverbaar is in België.
Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst